Bruk gjerne påsken til å se på boliger til salgs

Vi lever i svært usikre tider om dagen.  Jeg skal ikke pushe deg med å oppfordre til “løp og kjøp”.  Men noen tanker om boligkjøp i coronaens tid tar jeg med den frihet å dele.  Og kanskje er timingen for boligkjøp ikke alt for “gæli” heller.

Henvendelsene jeg har fått den siste tiden dreier seg i stor grad om det er trygt å kjøpe og selge bolig nå eller om det er lurt å vente til krisen er over.  Det finnes ikke noe fasitsvar på dette, og det er høyst individuelt hva som er lurt å gjøre.

Les noen aktuelle spørsmål og råd her: Corona spørsmål og svar

Slik er boligmarkedet nå:

  • Antall boliger lagt ut for salg og solgte boliger gikk ned med 15% i uke 12 og 13 (siste halvdel av mars)
  • Prisene gikk ned med 1,5% i mars, ser vi på siste del av mars, etter at krisen startet er prisfallet 3% (Oslo tall)
  • Det er litt flere boliger til salgs nå enn på samme tidspunkt i fjor.  Det ser også ut til at det blir lagt ut boliger gjennom hele påsken.  Det medfører godt utvalg for de som vil og kan kjøpe nå.
  • Flere boliger blir solgt under prisantydning enn på samme tidspunkt i fjor
  • De mindre leilighetene selges lettere og til mer stabile priser enn de større og dyrere
  • Det er like mange usolgte boliger som i mars 2019.  Samtidig tyder tallene på at etterspørselssiden er lavere.  Det vil si at vi går mot et kjøpers marked.

Les også:  Hvordan blir prisantydningen i corona tider?

Godt utvalg av boliger på markedet

Jeg har inne et søk på alle nye boliger som blir lagt ut i Oslo.  Ser at det blir lagt ut 20 – 25 boliger hver dag også nå i helligdagene i påsken.  Det er antagelig litt uvanlig.  Det vi ikke vet er om de som legger ut boligene nå gjør det for å “teste” markedet eller om det er folk som “må” selge fordi de har kjøpt noe annet eller at livssituasjonen tilsier dette.  Antagelig vil vi se at en del boliger blir lagt ut og deretter tatt av markedet ganske raskt dersom de ikke oppnår respons. Muligens dukker de opp med “ny pris” ganske snart.  Det kan være et tegn på at de er ivrige på å selge.

Eiendomsmeglerne oppmuntrer nok til å legge ut boligene i håp om å få til et salg og sørge for at markedet er i gang. Og boligmarkedet er heldigvis ikke dødt som følge av coronakrisen.  Men det er veldig usikkert hva som skjer fremover både med boligpriser og folks privatøkonomi.  Lave renter taler for et blomstrende boligmarked og mange boligkjøp, men permitteringer og usikkerhet rundt egen økonomi drar sterkt i den andre retningen.  For de som har bolig fra før vil nok redsel for ikke å få solgt egen bolig og sitte med to boliger veie ganske tungt.

Usikkerhet i lang tid fremover

Derfor tror jeg nok vi vil se ytterligere fall i boligsalget og lavere boligpriser en stund fremover.  Mange vil komme mer igang igjen med arbeid når skole og barnehager åpner etter påske. Men mange vil fremdeles være permittert.  Det vil ta tid før alle bedrifter, og dermed den enkelte arbeidstaker, har oversikt over hvor de står etter den økonomiske krisen.

Les også:  Bør vi kjøpe vår første bolig nå?

Det vil gå bra

Er det dermed farlig å kjøpe bolig nå.  Ikke nødvendigvis, men ta høyde for et ytterligere prisfall fremover og ha et langsiktig perspektiv på boligkjøpet, gjerne 5 år eller mer.  Slagordet for corona krisen er “det vil gå bra”.  Slik er det nok også for boligmarkedet.

“Det vil gå bra” og alle kan få være sammen igjen

Noen gode muligheter ?

Har du ikke bolig fra før og er i posisjon til å kjøpe vil denne tiden være en mulighet til å kjøpe bolig til en god pris.  Og har du bolig fra før, legg inn gode marginer slik at du kan selge og kjøpe i samme marked.  Har du en mindre leilighet opp til ca 50 m2 og planlegger å kjøpe en større er dette kanskje en god tid å gjøre det på, siden de større og dyrere boligene går tregere.

Dagen før påske hadde jeg fire henvendelser om hjelp til boligkjøp så det ser ut til at folk ser muligheter og har lyst til å kjøpe bolig fremdeles. Så, bruk gjerne ledig tid i påsken til å titte på boligannonser.  Enten du har anledning og mot til å kjøpe nå eller du er veldig usikker.  Det er alltid lov til å drømme.

Har du spørsmål om boligkjøp eller en bestemt bolig i disse tider, ta kontakt.  Jeg holder stand på hjemmekontoret også i påsken.

FORTSATT GOD PÅSKE!

Vennlig hilsen
Boligdama
T: 950 37 330  – e.post:  trude.larsen@boligdama.no

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *