Hvordan blir prisantydningene i corona tider?

Hei Boligdama!

Ny til siden din, så mulig du allerede skrevet om dette-kunne du ha skrevet om forskjell på “takst” og prisantydning? Erfaringene mine tilsier at ganske mange boligkjøpere forveksler begrepene ganske kraftig. Også veldig fint med en artikkel om kriterier eiendomsmeglere bruker for å sette pris og i hvilken grad dette er standardisert på tvers av foretakene. Takk for hjelpen på forhånd!

Alt godt H

Svar:

Hei Håkon – og andre interesserte!

Prisantydning har jeg skrevet mye om.
Denne bloggen :  Hva forteller prisantydningen deg?
gir vel et dekkende bilde av hva jeg mener du skal være klar over når det gjelder meglers prisantydning.  Vedrørende verditakst så er det noe takstmenn setter basert på teknisk verdi påplusset markedsverdi som går på beliggenhet og attraktivitet(markedspris).  Verditakst brukes mindre og mindre og prisingen er overtatt av eiendomsmeglerne alene.  Takstmennene konsentrerer seg mer om vurdering av teknisk tilstand og tilstandsrapporter.

Som du ser har jeg opprettet en egen bolk på bloggen – Corona – spørsmål og svar og lagt inn spørsmålet ditt her.

Hvorfor det?

Det kan være grunn til å tro at meglerne og selgerne tilpasser prisantydningen litt til markedssituasjonen som sannsynligvis oppstår nå under krisen.  Mange kjøpere vil forvente å få kjøpt til litt lavere pris, og det måles ofte som under prisantydning. Derfor vil mange velge å legge ut boligen med litt høy prisantydning og heller gi litt i budforhandlingene.  I motsetning til en situasjon med stor etterspørsel, hvor det legges opp til lavere prisantydninger for å få mange på visning og få igang budrunder.

Dette bør dere være obs på. Megler er pliktig til å gi en objektiv prisvurdering og følger reglene for dette, men det er et visst slingringsmonn for å legge inn taktiske vurderinger.  Jeg har inntrykk av at meglerforetakene praktiserer dette ganske likt selv om noen kan være kjent for enten å legge prisvurderingen høyere eller lavere enn andre.  Men det er mer sladder og synsing enn statistisk bevist.  Også når en megler lager den første prisantydningen for en kommende selger foretas det litt taktiske vurderinger som kan forfølge salget helt ut i markedet.

Ta kontakt hvis du har spørsmål om prising i disse tider.

Vennlig hilsen
Boligdama
Trude Larsen
T: 950 37 330 –  e.post: trude.larsen@boligkjopsradgiver.no

 

Ønsker du en seriøs og god prisvurdering og hjelp i budforhandlingene kan du bestille vårt produkt Prisvurdering og budtabell.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *