Hvordan kjøpe bolig i krisetider

Nå er det krisetider, både helsemessig og økonomisk.  Det er det ingen tvil om.  Betyr det at det er uforsvarlig å kjøpe bolig og hva er det lurt å gjøre?

Det foregår mye boligsalg om dagen.  Meldinger tyder på at volumet den siste uken er 35% lavere enn samme tid i fjor. Mange boliger lå allerede for salg da krisen inntraff, og de som er avhengig av å selge ganske raskt har lagt ut sine boliger den siste uken.  Det er betydelig brems på inngåtte oppdrag hos eiendomsmeglerne, nivået er på 40% av vanlig nivå på denne tiden. Det indikerer at mange som kan utsette boligsalget velger å se ting an før de gjør noe aktivt.  Ganske naturlig og sikkert klokt.  Allikevel vil det være et godt tilbud fremover og vi kan se for oss at det vil være et kjøpers marked frem til krisen avtar og selgerne som sitter på gjerdet bestemmer seg for å legge ut boligen sin.

Hva bør du som vil kjøpe bolig nå tenke på?

Oppsøk noen få trygge visninger !

Prioritet nr 1 må være smittevern.  Det er ikke tiden for å gå på mange visninger selv om det ikke er snakk om fellesvisninger.  Meglerbransjen inviterer til private visninger som er avtalt på forhånd hvor hygienhensyn og smittevern i selve boligen og i møtet mellom megler og kunde er ivaretatt. Så dette er tatt godt hånd om.  Du skal selvsagt ikke gå på visning hvis du er i karantene eller isolasjon. Da må du eventuelt alliere deg med andre som kan representere deg eller se om det er mulighet for digital visning.

Veldig mange legger opp boligkjøpet på den måten at de går på veldig mange visninger. Jeg har tidligere, under helt normale forhold, oppmuntret boligkjøpere til å unngå unødvendige visninger og bli mer treffsikker i forhold til å oppsøke riktig kjøpsobjekt.  I disse koronatider er dette mer viktig enn noensinne å følge dette.

Les:    Slik unngår du unødvendige visninger

Ha dialog med banken om finansiering og lånebetingelser !

For å få godkjent et bud må finansieringen være i orden og kunne bekreftes til salgsmegler.  Sørg for å ha god dialog med banken din slik at du er sikker på at de står ved løftet om finansiering.  Dersom du skulle kunne trenge det, kan du også undersøke om det er mulig å få avdragsfrihet frem til korona krisen er over  Det er gitt lettelser i Boliglånsforskriften under krisen, slik at banker kan gjøre unntak i bestemmelsene om belåningsgrad, betjeningsgrad og avdragsbetaling i inntil  i 20% av utlånsvolumet i hele landet.  Unntaksgrensen er normalt 8% i Oslo og 10% for resten av landet.  Det er altså mer rom for fleksibilitet enn tidligere og det kan komme deg til nytte.

Forvent ikke å gjøre et kupp men vurder kjøpsprisen nøye!

De som har boligen ute for salg nå ønsker utvilsomt å få til en handel innen kort tid, men vi skal ikke gå ut i fra at de er desperate. Så langt i år har boligprisene økt.  Det er ikke å forvente at prisene vil fortsette å øke i den situasjonen vi befinner oss i, og det er altfor tidlig å si hvordan prisene vil bli påvirket.  Samtidig vil nok kjøpere forvente noe prisavslag fordi også deres fremtid er noe usikker. Vi vil nok også se at markedet blir selektivt og at visse boliger opprettholder et godt prisnivå eller blir gjenstand for en aktiv budrunde.  Mens andre tar lenger tid å få solgt og blir solgt under prisantydning.   Dette er tendenser vi alltid ser når det er kjøpers marked og som nok vil forsterke seg mens vi står i denne krisen.

Kort oppsummert:

Hva bør du gjøre hvis du skal kjøpe nå?

Gjør som mine kunder og jeg gjør i disse dager:

  • Undersøk om det er lagt ut noen boliger som kan passe for deg.Følg også  med på de nye som kommer selv om det ganske sikkert blir færre.
  • Gå på minst mulig antall visninger.  Det betyr: vær selektiv, undersøk boligen nøye på forhånd og følg smittevernreglene.
  • Søk trygghet rundt din økonomiske situasjon. Tenk igjen din jobbsituasjon etter krisen og evnen til å betale bokostnader. Ha dialog med banken i forhold til finansiering og tiltak som kan lose deg gjennom selve krisen.  Rentenedsettelse hjelper noe men også avdragsfrihet kan være et alternativ.
  • Ikke forvent at du får boliger på billigsalg, men tenk nøye over eller søk profesjonell hjelp for å vurdere riktig kjøpspris.  Dette med tanke på usikkerhet rundt boligprisutviklingen videre.

Slik kan du få hjelp til å vurdere riktig kjøpspris

Lykke til og ta gjerne kontakt hvis du er i tvil om hva du bør gjøre. Det koster ingenting, særlig i disse tider!

Vennlig hilsen
Boligdama – Trude Larsen T. 950 37 330 e.post:trude.larsen@boligkjopsradgiver.no

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *