Gratulerer med ditt første boligkjøp

Å kjøpe sin første bolig er veldig stas.  Minst like stas er det å kunne hjelpe et ungt menneske inn på boligmarkedet for første gang. Her er historien om Hannah Fraas (24) som fikk kjøpt sin første bolig etter en ukes felles boligjakt.

Hannah bodde i kollektiv med en kamerat og ei venninne.  Hun var fast bestemt på å kjøpe seg en 3 roms leilighet.   For å kunne ha litt økonomisk drahjelp og fortsatt kunne bo sammen med noen.  Hun var moden for å skifte fra leie til eie. Da kan hun bestemme selv hvor lenge hun vil bo i boligen, gjøre hva hun vil med den og avgjøre om hun vil disponere den for seg selv eller sammen med andre. Kanskje med en kommende kjæreste?  Hvem vet, mulighetene er mange bare du har egen bolig!

Og det å betale til “seg selv” og ikke en utleier, er også en god følelse som de fleste førstegangskjøpere kjenner på.

Finansiering

Da vi møttes hadde Hannah akkurat forhandlet med et par tre banker om finanseringsmuligheter.  Egenkapitalen var på plass, men inntekten og det at hun var alene, var et lite hinder i forhold til å få et så høyt lån som hun ønsket.   Hun opplevde at bankene stadig ymtet frempå om ikke foreldre kunne garantere i steden for å se på andre muligheter som for eksempel å ta med leieinntekter ved utleie av et rom i vurderingen.  Det var tydelig at sikkerheten var det som bankene var mest opptatt av.  Hun endte allikevel opp med et greit budsjett og avtale om at slekt kunne stille opp med noe hvis det buttet imot.  Med dette som utgangspunkt startet vi boligjakten i slutten av november.

Falt for 3 roms på Tøyen

Hannah hadde helt fra starten sett seg ut noen boliger hun kunne tenke seg å bo i dersom beliggenhet, standard og ikke minst prisen var riktig.  En av dem, en kompakt 3 -roms på Tøyen falt hun for ganske raskt.  Her kan jeg tenke meg å bo var hennes reaksjon etter visningen.  Akkurat dette er en viktig følelse å ha, men boligkjøp er mer enn følelser. Fakta, grundige undersøkelser og en profesjonell hånd å holde i er også veldig viktig mente Hannah.  Derfor engasjerte hun en boligkjøpsrådgiver.

Må treffe riktig på det første boligkjøpet

Jeg anser meg selv som relativt oppegående forteller Hannah.  Men det er så viktig å treffe riktig på det første boligkjøpet!  Og noen deler av prosessen føles ganske skummel for en førstegangskjøper. I vennegjengen snakker vi mye om boligkjøp og det er mange skrekkhistorier der ute.  Ikke minst om overraskende kostnader i boligselskapet som det ikke er blitt opplyst tydelig nok om.  Veldig kjipt å få en kraftig økning i felleskostnadene som du ikke har regnet med kort tid etter innflytting fortsetter Hannah.

Jeg er også veldig skeptisk til prisantydningen fra megler og ønsker ikke å bli revet med i budrunden slik at jeg ender med å betale langt over markedspris.  Da kan det bli tap ved senere salg.  Derfor var det fint å ha en boligkjøpsrådgiver som stod på min side og vurderte prisen ut i fra kjøpers ståsted. Og det at hun kunne gjennomføre budrunden for meg var en ekstra bonus.

Hvordan gikk det med  3 romsen på Tøyen?

Jo, den ble kjøpt for kr 50.000 under prisantydning etter at den allerede var satt ned med kr 200.000 fra en tidligere visningsrunde.

Jeg var eneste budgiver og kunne sikkert klart å forhandle meg til en grei pris på egenhånd også, sier Hannah.  Men når jeg fikk hjelp av Trude til å vurdere prisen med beskjed om at det vi tenkte å by var en veldig grei pris i dagens marked, fikk jeg trygghet nok til at vi kunne by det som var nødvendig for å få tilslaget.  Jeg overtar boligen ganske raskt, da vi forstod at det å tilby rask overtakelse var et godt forhandlingskort i prisforhandlingene.  Selger var keen på å få avsluttet handelen før jul.

Jeg er strålende fornøyd med kjøpet, avslutter Hannah.  Og ikke minst hjelpen jeg fikk av boligkjøpsrådgiver. Til et lavt honorar, verdt hver eneste krone.

Les også:    Førstegangskjøp for dummies

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *