Nå er det “dyrt” å leie bolig

Spørsmålet om det lønner seg å leie eller å eie dukker opp med jevne mellomrom i den offentlige debatten.  Som regel lander vi ned på at det lønner seg å eie.  Nå er dette mer tydelig enn noensinne.

Dette kan muligens tolkes som å strø salt i såret til deg som har kjøpt bolig for utleie. Men slapp av, du behøver ikke å  bekymre deg.  Siden mange ikke klarer å få finansiert et boligkjøp, og det alltid er noen som vil leie for en periode, vil det alltid være leietakere på banen. Og siden du betaler så lav rente for lånet du har tatt opp for å investere i utleieboligen, behøver du ikke å bekymre deg over at leieprisene ikke stiger noe særlig heller.

Det som imidlertid stiger er salgsprisene på bolig.  De steg med 12% i Oslo i 2020.  Samtidig er Boliglånsforskriften opprettholdt med blant annet restriksjoner i forhold hvor mye folk kan låne i forhold til inntekt.

Jeg skal ikke mene noe om nødvendigheten av dette, rent samfunnsøkonomisk.  Men, resultatet er i alle fall at prisstigningen fører til at enda flere får problemer med å komme seg inn på boligmarkedet.

Veldig mange får rett og slett ikke høy nok finansiering til å matche boligprisene.

Hvordan kan jeg påstå at det er mer lønnsomt enn noensinne å eie i dag?

Jeg kan ikke stå inne for nøyaktige regnestykker.  Men jeg gjestet nylig et digitalt info møte i regi av Norges største boligdatabase – Eiendomsverdi.  Her ble det fremsatt et teoretisk regneeksempel som viste at det kan skille opp til kr 9.000 i favør av å eie fremfor å leie bolig på en 2-roms leilighet sentralt i Oslo.  Årsaken er den lave renten på boliglån, som senker bokostnadene drastisk.  Dersom du leier er kostnadene de samme uavhengig av rentenivå og du får heller ikke noen gevinst i form av økte boligpriser og resalg senere.

Så må de som eier bolig bære en risiko i form av faren for et eventuelt boligkrakk og stigende renter.  Men enn så lenge, og sannsynligvis i lang tid fremover, vil det være en uforholdsmessig stor ulempe å leie fremfor å eie.

Så skal vi snakke om å strø salt i såret må vi rette oppmerksomheten mot de som denne situasjonen virkelig går utover.

Alle de som ønsker seg inn på boligmarkedet, men som ikke lykkes på grunn av manglende eller for lav finansiering.

Forventes fortsatt stigende priser

De fleste ser at det lønner seg å kjøpe bolig.  Og i dag er mange redd for at prisutviklingen løper fra dem.  Derfor er det et veldig stort press på boligmarkedet for tiden.  Det psykologiske spiller en stor rolle, og boligkjøperne har en sterk tendens til å løpe i flokk.  Vi kan derfor forvente oss fortsatt prisøkning utover våren.

Det er vel rimelig naivt å tro at markedet vil rette opp i misforholdet på egen hånd.  Det har å gjøre med politikk. Noe som en skarve boligkjøpsrådgiver ikke kan gjøre så mye med.

Men jeg kjenner at jeg blir forbanna på vegne av de som blir stående utenfor.  Det er dyrt å være fattig er det noe som heter. Ordtaket er vel temmelig beskrivende for dagens situasjon.

Les også:  Er den norske boligdrømmen for alle

Mulige løsninger for deg som strever kan være:

a) Få økonomisk hjelp  eller pantesikkerhet fra foreldre eller slektninger

b) Kjøpe bolig sammen med andre

c) Søke etter alternative boligmodeller

d) Kjøpe bolig i områder med lavere priser

Hjelp til boligkjøp?  Det kan lønne seg – les mer her

Jeg vil legge ut noen blogger om disse temaene i tiden fremover.  Og håper at det kan være en liten utstrakt hånd.

Følg med her på bloggen eller ta kontakt hvis du trenger noen gode råd.

Vennlig hilsen

Boligdama

trude@boligdama.no

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *