Hjelp til boligkjøp?

Har du tenkt at du kunne ha trengt hjelp til boligkjøpet og lurer på hvor du kan få tak i det?

Her får du noen tips om hvor du bør søke hjelp😊

Bolighandelen i Norge er preget av høyt tempo og raske beslutninger.  Folk bruker ofte mindre tid på å undersøke boligen de skal kjøpe enn å kjøpe varer som krever langt mindre investeringer.

Som en dame med fransk opprinnelse uttrykker seg i en artikkel i VG:

Nordmenn bruker flere timer for å kjøpe langrennsski. De sjekker tre nettbutikker og forskjellige tilbud før de bestemmer seg for det beste skiparet, og billigste pris. Men når de er på visning, åpner de to skap og ser litt rundt boligen. De kan bestemme seg etter besøket, som varte i maks 30 minutter, for å ta opp et lån på flere millioner kroner fordelt over 25 år. Nordmenn bruker minst tre ganger mer tid på en budrunde enn på en boligvisning.

Les resten av de morsomme betraktningene om det underlige norske boligmarkedet her.

Går det galt, går det ofte veldig galt

Den knappe tidsbruken ved boligkjøp kan virke skjødesløst og lite gjennomtenkt.  Men det behøver ikke å bli så gærn`t.  Ofte går det bra.   Fordi vi tross alt har et regulert og ganske godt fungerende boligmarked hvor eiendomsmeglerne jobber etter strenge retningslinjer og tilsyn.

Dessuten hjelper den gode prisveksten vi har hatt på boliger til med å dekke over en del kjøpstabber.  For eksempel dårlig kvalitet som koster penger i ettertid, eller at du har betalt for høy pris.

Men – ganske ofte ender boligkjøpet med problemer og frustrasjoner.  Enten i form av reklamasjoner i ettertid, hele 1 av 4 saker ender i konflikt.  Eller at du rett og slett angrer på hele boligkjøpet!
Det kan koste deg dyrt både i penger og livskvalitet.

Og du vil du helt sikkert tenke at du skulle ha brukt lenger tid på boligkjøpet og undersøkt mer nøye.

Å gjøre om på et boligkjøp er ikke enkelt.  Les hva som må til her.

Kjøpers undersøkelsesplikt

Kjøper har en selvstendig undersøkelsesplikt, og når du ikke oppfyller denne vil du ofte sitte med skjegget i postkassa.  Du får rett og slett ikke medhold hvis du klager. Og du kan overse viktige ting ved boligen.  Som er nevnt i salgsprospektet men som du ikke har sett nærmere på.  Eller det er snirklete formulert av megler.

Les også:  Hva er kjøpers undersøkelsesplikt

Selv om boligsalget er tilrettelagt med flotte annonser, salgsprospekt, tilstandsrapporter og utfyllende informasjon, ofte i glanset innpakning, er det komplisert å avdekke alle forhold ved boligen.  Og visningen vil heller ikke gi deg all informasjon, særlig hvis du ikke er bygningskyndig.

Riktig markedspris

Når det kommer til prisen og budgivningen, er du som vanlig forbruker også ganske i det blå.  Du kan ha fulgt med på hva lignende boliger i området boligen du vil kjøpe har gått for og fått et visst inntrykk av prisnivået. Eller du vet ca. gjennomsnittspriser i området.  Dette er nyttig informasjon, men ikke nok til at du kan bedømme om du betaler for mye for boligen.  Særlig hvis du lar deg trekke med i en heftig budrunde.   Det er kun de profesjonelle aktørene som sitter på statistikk om hvert enkelt boligsalg og som vet hva som er riktig markedsverdi.

Undersøkelser har vist at 40% av de som kjøpte en mindre bolig i Oslo i 2016 når prisene nådde en topp, har solgt med tap senere.   Det har du kanskje ikke lyst til å oppleve?

Last ned mitt tipshefte om priser og budgivning og lær mer.

Vart du skræmt no?

Det er ikke meningen å skremme deg fra å kjøpe bolig.  Men det hele er faktisk ganske komplisert!
Jeg har holdt på med bolig 40 år og er fremdeles ikke utlært. Fremdeles får jeg spørsmål fra boligkjøpere som jeg må undersøke nærmere før jeg kan gi et riktig svar.  Boligkjøp berører juridiske problemstillinger (mange ulike lover spiller inn), er en av livets største investeringer og krever kjennskap til tekniske beskrivelser.  Så skal du i tillegg finne et HJEM som du kan trives i.

Jeg tenker at det å søke hjelp til boligkjøpet er ganske fornuftig, og da fortrinnsvis profesjonell hjelp.

Folk i Norge er over gjennomsnittet opptatt av boligkjøp.  Det er nok fordi 82% eier sin egen bolig og at de fleste av oss putter det meste av formuen vår i boligen.  Media er full av boligstoff, riktignok i høy grad “sitater” fra eiendomsmeglere eller deres organisasjoner.  Dermed er folk ganske opplyst om markedet.  Men de fleste får kun med seg biter av prosessen og henger seg opp i mer eller mindre lure triks for å kuppe budrunden eller få til et smart kjøp.  Derfor bør du tenke deg om før du legger vekt på  på mer eller mindre gode råd fra velmenende venner og bekjente.  Virkeligheten er sannsynligvis mer komplisert enn som så.

Hvor kan du få hjelp?

Den nærmeste til å hjelpe deg bør i utgangspunktet være megleren som selger boligen du skal kjøpe.  I henhold til Eiendomsmeglerloven skal megler ivareta begge parters interesser, det vil si både selger og kjøper.  Problemet er at han er betalt av selger for å oppnå høyest mulig pris.  Dermed føler kjøper seg ofte alene mot en profesjonell part, eiendomsmegleren, og ikke som en likestilt part i eiendomshandelen.  Undersøkelser har vist at over halvparten av oss anser megler som først og fremst å være selgers representant.

Mange får god hjelp av megler og gode svar på spørsmålene de stiller om boligen de vil kjøpe.  Mange meglere tilbyr også gratis hjelp med boligkjøpet dersom de øyner sjansen til å få salgsoppdraget på boligen som du eier.  Den kan du gjerne benytte deg av.  Men vær klar over at hjelpen vil være ganske så generell og bære preg av hastverk.  Meglerne lønnes nemlig etter provisjon av salg og kampen om salgsoppdragene er hard.  Da sier det seg selv at det blir liten tid til deg og din kjøpsprosess.  Meglere har også visse begrensninger når det gjelder å kunne være din partsrådgiver, da de er pliktig til å ta hensyn til både selger og kjøper i sin rolle som megler.

Unntaket er hvis du inngår et separat kjøpsoppdrag med en megler. Vi kan se tendenser til at noen meglere har begynt å ta slike selvstendige kjøpsoppdrag.  Det er veldig positivt og viser at bransjen begynner å ta kjøperne på alvor.

Uavhengig kjøpsrådgiver, noe for deg?

Da er jeg ved sakens kjerne og øyeblikket hvor jeg kan komme i fare for å bli beskyldt for å «be for min syke mor»😊

Søk hjelp hos en uavhengig kjøpsrådgiver som har tid til deg og ditt boligkjøp og som kan gi objektive råd.  

Dette er en lite utbredt tjeneste i Norge, men veldig vanlig i andre land.  For eksempel Danmark hvor eiendomsmegler ikke har lov til å hjelpe andre enn selgeren.  Helt naturlig sier de der, eiendomsmegler er jo betalt av selger!

Jeg startet opp for 5 år siden som boligkjøpsrådgiver under navnet Boligdama og har ikke angret ett sekund.  Nå har jeg hjulpet over 250 familier med å finne drømmeboligen.  Ikke en av dem har angret på boligkjøpet eller at de brukte noen kroner på profesjonell hjelp.  Jeg opplever også at folk jeg absolutt burde ha hjulpet kommer i ettertid for å få hjelp med problemer som kunne vært unngått.  Det gjør faktisk vondt langt inn i sjelen.  Sånn er det når man brenner for boligkjøperne!

 Les mer om hvordan du kan få hjelp av Boligdama her.

 

Vil du bli lære mer og bli rå på boligkjøp?

 

Følg meg på bloggen min og Facebook og Instagram.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *