Har tapt noen budrunder – hva gjør jeg?

Nå har førstegangskjøperen som jeg jobber med for tiden, Vivienne, gennomført  to visningshelger.  Budsjettet hennes viser seg å være akkurat for lavt til å nå opp i budrundene.  Hva gjør vi nå?

Tatt igjen på målstreken 

Som jeg har beskrevet i tidligere blogginnlegg utstyrer jeg mine kunder med solid funderte markedsvurderinger før de blir sendt ut på visning, eller vi går på visning sammen.  Allikevel hender det at jeg bommer, særlig når budsjettet er trangt og marginene er små.  Da ender vi med å bli tatt igjen på  målstreken fordi budsjettet er litt for lavt.

Selv om vi vet at budrundene er hete for tiden, er det fristende å tenke at det “kanskje går” selv om man innerst inne vet at det den endelige salgsprisen vil gå over budsjettet. Og ender derfor med å gå på den aktuelle visningen – “just in case”.

En fot i bakken – tid for reorientering

Etter å ha opplevd dette noen få ganger, er det på tide å reorientere seg en smule og heller satse på boliger  hvor markedsvurderingen ligger et stykke nedenfor budsjettgrensen.   Dette for å ha litt å “gå på” i budrundene.

Tiden som vi har brukt på boliger hvor vi ikke nådde opp er ikke automatisk bortkastet, forutsatt at det ikke blir for mange av disse.   Denne “reisen” kan ses på som et ledd i den mentale omstillingen som trengs for å omstille seg og justere forventningene.

Det vi gjør nå for at Vivienne skal få kjøpt seg sin første bolig er:

  • Flytte  ytterligere på de geografiske grensene – enda lenger fra sentrum betyr lavere priser
  • Flytte kravet til antall m2 enda litt nedover og tenke smarte løsninger som skapseng og endringer i planløsning
  • Utnytte OBOS medlemsskapet og mulighet for bruk av forkjøpsrett enda bedre ved å fokusere ytterligere på OBOS boliger
  • Gå “all in” med tilgjengelige midler, innstille seg mentalt på å bruke absolutt hele budsjettrammen

For de fleste vil boligkjøpsprosessen være en berg og dalbane.  Det blir gjerne noen skuffelser på veien, særlig i dagens Oslo marked.  Det har du sikkert opplevd, både hvis du har vært på jakt på egenhånd eller har hatt hjelp på veien.

Ditt eget hjem

Mine kunders vei til målet er ikke problemfritt det heller.  Jeg opplever også  å ikke nå opp i budrunden eller at boligen ikke er så bra som den så ut i salgsmaterialet.  Men, jeg er kjapp til å gi våre kunder klare tilbakemeldinger slik at de kan omstille seg mentalt og praktisk –  og bruke tid på de riktige boligene.

Og selv om våre førstegangskjøpere kan ende opp med å kjøpe en bolig hvor forventningene er justert underveis, sørger jeg alltid for at de ikke kjøper “katta i sekken” innenfor de reorienterte rammene.
Målet er at de skal føle seg som vinnere til slutt.  Og at de legger et godt grunnlag for sin videre boligkarriere.

Som førstegangskjøperne selv sier etter at målet er nådd:
“Jeg er strålende fornøyd.  Det viktigste er tross alt  å få kjøpt seg sitt eget hjem”

Les også:     Boligjakt med mål og mening – om førstegangskjøperen Pål

Det blir veldig spennende å se hvordan neste visningshelg med påfølgende budrunder blir for Vivienne.  Om vår nye strategi blir en suksess.

Følg med her på bloggen så får du svaret.

Og ta gjerne kontakt hvis du er førstegangskjøper og trenger hjelp til å kartlegge dine muligheter på boligmarkedet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *