Slik forbereder du deg til dine første visninger

Hvis du er i den heldige situasjon at du har klart å skaffe deg finansiering er du kommet et trinn opp i næringskjeden og er boligkjøper for alvor.Som førstegangskjøper er ikke kupping av visning og lure triks veien å gå, selv om det kan se slik ut i media.

Nei, gode forberedelser og fokus på å gå på de riktige visningene er det som er viktig for å lykkes med boligjakten.

Ikke slit deg ut på visninger

Det smerter meg å høre fra unge mennesker at de har vært på over 100 visninger og tapt 30 budrunder før de klarte å få tilslaget på en bolig. Dette skyldes ikke udyktighet fra deres side, men at markedet er krevende og at måten boligsalg foregår på innebærer en god del snubletråder for kjøperne.  Dersom du unngår disse og forbereder deg godt vil du stå sterkere og ha stor sjanse for å komme i mål.

Prisantydninger og markedspris

Det har vært og er dessverre fremdeles et problem at mange boliger, særlig de mindre i sentrale deler av Oslo, utlyses med for lav markedspris, ofte kalt lokkepriser. Det kan være ulike årsaker til dette, men hovedmålet er å få en “hype” rundt den store interessen for boligen og oppslag om salgsrekorder.

Med dagens marked hvor prisene stiger fra måned til måned, sier det seg selv at det er vanskelig for kjøpere å orientere seg med tanke på hvilke boliger som er oppnåelige. Først må det tas hensyn til hva som er reell markedspris, deretter må det tas høyde for at budrunden kan dra prisen ytterligere opp.

Det er ingen vits i å slite seg ut på visninger på boliger du aldri vil kunne ha råd til. Du er derfor nødt, enten selv eller ved å søke råd, til å få et bilde av markedsprisene i det område du helst vil bo i.  Du kan Google “markedspriser i mitt område” og få opp en del statistikk som kan hjelpe deg.

Får du en følelse av at “denne har jeg ikke råd til” når du leser annonsen og sammenligner med din kunnskap om markedspriser, har du sannsynligvis rett. Ikke kast bort tid og krefter på den visningen.

Lurer du på hvordan du kan komme deg inn på boligmarkedet?  Les mitt blogginnlegg om dette på Botrend.

 

Vær ærlig mot deg selv

Vær åpen for å søke i andre og kanskje rimeligere boligområder enn det du hadde tenkt deg på forhånd, men vær samtidig ærlig mot deg selv i forhold til hvor du kan tenke deg å bo.Beliggenhet er viktig for de fleste. Nye kunnskaper om områder kan gi deg endret syn på dette, men ikke undervurder din egen magefølelse.

Kritisk blikk på salgsannonser og bilder

  • Vær kritisk til bildene i salgsannonsene.  Fotografene bruker vidvinkel linser og mange rom fremstår større enn de er.
  • Se bildene opp mot plantegning og forsøk å danne deg et bilde av størrelsen på rommene.  Dessverre oppgis ikke m2 innhold pr rom i annonsen, men tegningen vil gi deg en viss pekepinn
  • Leilighetene er ofte stylet med tilpassede møbler som du kanskje ikke har eller liker og kan fremstå mer funksjonelle enn de er. Tenk gjennom om dine møbler eller din stil vil få plass eller passe inn i boligen.
  • Den tekniske standarden er også ofte dårligere enn bildene tilsier. Les teksten i annonsen eller prospektet og dann deg et bilde av når det sist ble pusset opp eller gjort oppgraderinger i bolig

MÅ HA og KJEKT Å HA

har sannsynligvis satt deg opp noen kriterier for MÅ ha og KJEKT Å HA for din nye bolig.

Ofte må man gi avkall på noen MÅ HA i løpet av prosessen. Men ikke tøy dette for langt. Er det noen absolutte MÅ HA som ikke oppfylles og som fremgår av annonsen, ikke gå på den visningen.

Du synes muligens at kriteriene som jeg har foreslått for å sile ut visninger er strenge.  Vi må alle starte et sted, og da må vi ta til takke med det som er mulig å få tak i.

Jeg er enig i at som førstegangskjøper kan du ikke være for kravstor, men å gå på akkord med seg selv på alt for mange punkter fører ikke til boligkjøp, snarere heller utmattelse og avmaktsfølelse.

Gode forberedelser er halve jobben

Gode forberedelser og bevisste holdninger er minst halve jobben. Dette har jeg erfart sammen med mine kunder.

Kanskje kan historien til førstegangskjøper Pål gi deg litt inspirasjon til å starte boligjakten på riktig måte.  Les også gjerne flere historier om hvordan førstegangskjøpere har fått hjelp til å finne sin første bolig her på bloggen.  Klikk deg inn på emneknapp “kundehistorier” så får du dem alle.

Og tror du at jeg kan hjelpe deg med en effektiv og inspirerende boligjakt, ta kontakt.  Jeg er tilgjengelig i hele sommer.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *