Brenn taksten!

Overskriften er hentet fra et slagord som nesten ble lansert i en kjent meglerkjede jeg var ansatt i for snart 20 år siden.  Bakgrunnen var at man ønsket å formidle at det var eiendomsmegleren som er best til å vurdere salgsverdien på boligen, ikke takstmannen. Nevnte kampanje ble av omdømmemessige årsaker ikke lansert.  Siden har vi levd med at både megler og takstmann setter verdien ved annonsering av boligen.  Nå ser det ut til å bli endring på dette.Meglerbransjen i Oslo har nemlig gått sammen om å kutte ut verdi og lånetakst ved annonsering av boliger. Kun meglers prisantydning skal stå igjen.  Argumentet er at megler er best på markedet og prising, takstmannen er best på å vurdere den tekniske tilstanden.

Hva betyr dette for deg som kjøper?

  • Du får kun en (1) prisantydning å forholde deg til, og den kommer fra selgers representant som er eiendomsmegleren.
  • Du må heretter basere deg på at du kan stole på meglers prisvurdering. For eksempel at den ikke er satt av taktiske hensyn.  Taktiske hensyn kan være å sette prisantydningen lavere enn hva selger egentlig ønsker å selge for, i den hensikt å få mange folk på visning såkalt lokkepris.
  • Du kan ikke sammenligne verdivurderingen fra takstmann med meglers prisantydning.  Fra forbrukermyndighetene har det blitt trukket frem i debatten at takstmannen kan representere et objektivt korrektiv.
  • Du skal, ifølge meglerbransjens representanter, isteden for takstmannens verdivurdering, få en utfyllende tilstandsrapport fra takstmannen som trygger ditt boligkjøp.

Det siste punktet, lovnaden om at kjøperne nå skal få bedre tilstandsrapporter enn eksisterende verditakster er det mest spennende ved endringen.  Vil virkelig meglerne selge inn disse tilstandsrapportene til selgerne? Eller vil det fremdeles “koke bort i kålen” når markedspakker og meglerhonorar skal selges inn?

Les også:  Frivillig boligsalgsrapport, hvor går veien videre?

Dersom kjøperne får en skikkelig tilstandsrapport i bytte mot verditakst fra taksmann, vil vi kunne leve med kun å forholde oss til meglers prisantydning.  Undersøkelser viser nemlig at det kjøper er aller mest usikker på i bolighandelen, er å vurdere boligens tekniske tilstand.

Men jeg er redd for at det kutte vekk taktsmannens verdivurdering fra annonsen er et langt enklere tiltak enn å få eiendomsmeglerne til å selge inn tilstandsrapporter.  Vi får håpe jeg tar feil.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *