Frivillig boligsalgsrapport, hvor går veien videre?

Rådgivning til kjøperne i boligmarkedet er nytt i Norge. På denne bakgrunn har TruDet fått støtte fra Innovasjon Norge til å gjennomføre en markedsundersøkelse for å belyse behovet for dette.  Undersøkelsen er nå klar, og den viser at  potensielle boligkjøpere er usikre på en rekke faktorer i boligkjøpsprosessen.  Det respondentene synes er aller vanskeligst når de er skal kjøpe bolig er å få oversikt over boligens tekniske beskaffenhet.  Mer enn halvparten, eller 53% av de spurte er uenig i at det er enkelt å vurdere boligens tekniske standard.

I dagens system for boligsalg får boligkjøperne sparsomme opplysninger om boligens tekniske standard.   Selger og megler er pliktig til å opplyse om spesielle forhold i egenerklæring og salgsoppgave. Ved siden av dette har vi taksten som er begrenset og hvor takstmannen tar en rekke forbehold.  Takstbransjen og eiendomsmeglerbransjen og deres organisasjoner  har innsett behovet for bedre dokumentasjon av den tekniske standarden.  De har derfor utarbeidet en en mal  for grundige boligsalgsrapporter. I kjølvannet av dette ble det fremmet forslag om at boligsalgsrapport skulle være obligatoriske ved et hvert boligsalg fra 01.01.2015.  Dette ble godt mottatt på forbrukerhold. Men da  Finanstilsynet kom frem til at det ikke var juridisk hjemmel for å kreve at selger skal “kjøpe” en slik rapport som vil kunne koste fra kr 10.000 til kr 20.000, ble det besluttet å gjøre ordningen frivillig.

Vi må håpe på at eiendomsmeglerne på frivillig basis vil anbefale boligselgere å bestille en slik rapport ved inngåelse av salgsoppdrag, og at selgerne ser verdien av dette.  Det er imidlertid stor fare for at boligsalgsrapporten taper i konkurransen når alle andre kostnader ved et boligsalg skal betales.  Samtidig ser vi en tendens til at det tilbys stadig flere fancy markedsføringsprodukter for selgers regning.  Dermed vil boligkjøpere fremdeles risikere å gå glipp av  grundig sårt tiltrengt informasjon om boligens tekniske standard.   Kanskje på tide for selger (og megler) å snu det hele på hodet:  Hvorfor ikke skape den tryggheten som et flertall av boligkjøperne etterlyser ved å få utarbeidet boligsalgsrapport i forbindelse med boligsalget?  Og dermed oppnå økt interesse og en god pris for boligen. Det blir spennende å følge utviklingen videre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *