Slik kjøper du bolig uten å angre

Googler du “angrer på boligkjøp” får du opp ganske mange historier om folk som angrer på kjøpet sitt.  Det kan enten være at de føler de har betalt for mye, at boligen hadde feil og mangler eller ikke hadde de kvalitetene de trodde.  Hva kan du gjøre for å hindre at du angrer på kjøpet?

Muligens går jeg litt høyt på banen ved å love deg oppskriften på et angrefritt boligkjøp.  Det kan jeg ikke gi, fordi dette også kan ha med følelser og personlighet å gjøre, og slikt kan man ikke styre.

Men noen nyttige tips som reduserer faren for smertelig etterpåklokskap kan du få med deg:

  • Bruk tid på å kartlegge dine ønsker og behov.  Prioriter mellom MÅ ha og KJEKT å ha.
  • Skaff deg oversikt over hva som er mulig å få kjøpt innenfor ditt budsjett.
  • Når du har fått oversikt over mulighetsområdet gå igjennom MÅ ha og KJEKT å ha listen opp mot hva som er mulig på nytt og prioriter.  Vær ærlig med deg selv.  Ikke prioriter bort det som er aller viktigst for deg selv, for eksempel beliggenhet.  Tenk heller alternativt for eksempel mindre m2.
  • Bruk den tiden som er til rådighet for boligkjøpet til å undersøke boligen, salgsmaterialet og området
  • Bruk tid på visning, be gjerne om privatvisning
  • Når du er på visning må du kjenne på følelsen: “er dette mitt fremtidige” hjem
  • Sett en grense for hvor mye du vil by, stopp når du får dårlig smak i munnen
  • Stopp opp underveis i prosessen, ta beslutninger for deg selv og prøv å holde deg til disse med mindre du er overbevist om at du har tatt feil så langt.
  • Vær bevisst på hvilket boligmarked du handler i, men ikke legg alt for mye vekt på dette rent psykologisk.  I et kjøpers marked med godt utvalg kan du ha en tendens til å tenke at det kommer flere gode boliger og muligens lar du drømmeboligen gå fra deg.  Omvendt i et stramt marked for kjøper kan du lett henge med på uvettige budrunder for å få tak i en bolig som egentlig ikke var ment for deg.

Skiftende markeder påvirker beslutninger

Skiftende markeder påvirker beslutningsevnen.  I et kjøpers marked er det viktig å velge riktig for å gjøre et godt kjøp og beslutningene tar lengre tid. Når det blir et strammere marked med mindre tilbud og  økte priser (selgers marked), blir viktig å ikke miste hodet i budrunder.  Samtidig vil det sannsynligvis påvirke deg til å ta raskere beslutninger.

Drømmer må matches med virkeligheten

På grunn av de skiftende markedsforhold er din egen bevisstgjøring og planlegging av boligkjøpet så avgjørende for et vellykket kjøp.  Dette jobber jeg  mye med som boligkjøpsrådgiver.  Samtidig er jeg opptatt av så langt som mulig matche drømmene og ønskene med en dose realitetsorientering.  Gjennom å bruke min erfaring og markedskunnskap stiller jeg spørsmålet:

“Hvilke drømmer er mulig å oppfylle for hver enkelt kunde?”

Har du lyst til å bli bevisst dine egne ønsker om ny bolig og få en rask  tilbakemelding på om de er mulig å oppnå, er du velkommen til ved å fylle ut ønskelisten nederst på min nettside

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *