Er galskapen i boligmarkedet i ferd med å roe seg?

Da er boligpris statistikken for mars 2021 lagt frem.  En veldig sterk utvikling blir det betegnet som.  Prisene har økt de fleste steder, men heldigvis ikke der hvor det steg mest i 2020, nemlig Oslo.

Litt ufint å kalle det galskap kanskje.  De fleste av oss tjener jo på økte boligpriser!

Men det vi opplevde høsten 2020 i hovedstaden var etter mitt syn usunne tilstander.  Det var til de grader et selgers marked med for lite tilbud i forhold til etterspørsel og hete budrunder.  Da er det lett å trå feil og betale for mye. Eller omvendt, falle av tidlig fordi pengene ikke strekker til.

Jeg må medgi at mitt hjerte banker ekstra for de som ikke har kommet seg inn i boligmarkedet og den yngre generasjon.  Derfor er sterkt økende boligpriser et problem.  Og tanken på at du må låne mer og mer mer penger hvis du skal kjøpe noe annet enn det du bor i nå, er vel heller ikke så behagelig?

Les også:  Er det egentlig mulig å komme inn på dagens boligmarked?

Jeg var nylig innom et digitalt seminar om boligprisene.  En av økonomene sa at boligprisene i Oslo forsåvidt ikke var for høye i forhold til de såkalt underliggende økonomiske faktorene.  Men nettopp det at inngangsbilletten for svært mange grupper blir alt for høy ble fremhevet som et samfunnsproblem.  I alle fall hvis vi skal opprettholde den norske modellen om at flest mulig skal eie sin egen bolig.

Da er det alminnelig enighet om at veldig sterk prisøkning  i pressområdene er bekymringsfullt.

Men hvor går veien videre?

Eksperter sier at nedgangen av prisene vi så i Oslo i mars, kan tyde på at det kommer en korreksjon utover året med flate eller fallende priser. Ingenting vokser inn i himmelen……

Vi vil forhåpentligvis se en utvikling hvor prisene enten blir lavere eller flater ut og budrundene blir litt mindre hissige.  Det avhenger også av tilbudet av boliger til salgs i forhold til etterspørselen.  Antall boliger til salgs har vokst siden påske, men det er ennå ikke på noe høyt nivå.

De neste par ukene vil se hvor det bærer.  Selv bedømmer jeg det gjennom budrundene jeg er med i for kundene mine.  Og hva boliger de har sett på blir solgt for fremover.  Spådommer er en ting, de reelle salgene som gjennomføres er fasiten.

Jeg håper på et balansert marked fremover og vil følge godt med på vegne av mine kunder og alle dere kjøpere der ute.

Akkurat nå assisterer jeg i en budrunde på et rekkehus som går helt av skaftet.  Havnet 2,5 mill over prisantydning.  En prisantydning som var litt lav, men ganske realistisk i forhold til tidligere salg.  Antagelig er det høy lokal etterspørsel og egenskaper ved boligen blant annet størrelsen, som spilte inn her.  Selv i balanserte markeder kan enkelte salgsobjekter gå veldig høyt.  Folk har en tendens til å flokke seg om de boligene som virker mest attraktive.

Hva gjør du hvis du er redd for å miste hodet i budrunden?

En god regel er at hvis mange budgivere er med oppover er det et tegn på at det er et marked der, som du kan følge hvis du har råd og virkelig har lyst på boligen.  Men er det bare to budgivere som presser hverandre oppover fordi de skal vinne budrunden er du i en farlig risikosone og bør tenke deg godt om.

Les også:   Slik treffer du riktig på pris når du skal kjøpe bolig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *