Slik treffer du riktig på pris når du kjøper bolig

Når du er selger av en bolig vil du ha høyest mulig pris. Er du kjøper ønsker du et gunstig kjøp og er redd for å betale for mye.  Slik er dynamikken i boligmarkedet.

Det gjør at du fra en dag til en annen kan ha en helt motsatt tilnærming til prisingen i boligmarkedet.  Du kjenner din egen bolig godt og synes som regel den er veldig mye verdt.  Boligen du vil kjøpe er du ikke blitt kjent med enda og du vet ikke egentlig hva du bør betale for den.

Hva en bolig som er til salgs er verdt finnes det dessverre ikke noe fasitsvar på.  Det er markedet som bestemmer.

Med markedet menes enkelt forklart; 
antall interessenter som vil by på den aktuelle boligen og hvor høyt disse er villig til å strekke seg.  Men disse interessentene lever ikke et vakuum.  De handler i tråd med det de mener er gjeldende nivå for boligpriser og hva de har råd til å betale.

Gjennom innsikt fra mine kunder og arbeid med folk som er på boligjakt har jeg funnet ut at kjøpere flest er opptatt av å ikke betale for mye når de skal kjøpe bolig.  Begrepet “for mye” kan være svært subjektivt.  I min verden, som en profesjonell rådgiver som står på kjøpers side, har jeg valgt å holde meg til objektive kriterier knyttet til salgsstatistikk og markedskunnskap når jeg hjelper kunder med vurdering av kjøpspriser.  Analysene viser seg å holde mål i de aller fleste tilfeller.  Kun unntaksvis, hvis kjøpsobjektet er veldig spesielt eller folk har gått av hengslene i budrunden, bommer jeg på nivået for sluttprisen.

Hva gjør jeg for å finne riktig pris for kjøper?

  • Bruker Norges største boligdatabase – Eiendomsverdi – for å estimere et sannsynlig intervall for salgsprisen, basert på sammenlignbare salg i området
  • Ser på bilder og standarden på de nylige salgene og sammenligner med den som er til salgs
  • På grunnlag av dette og generell markedskunnskap setter jeg opp en budtabell med oversikt over sannsynlige bud.  Her merkes av hvilket intervall som ligger innenfor det eksisterende markedsnivået.

Tilbakemeldinger fra kundene tyder på at budtabellen er et viktig støtteverktøy i budprosessen. Både for å sette en fornuftig grense og for å følge med underveis i budrunden. Eller bruke som et grunnlag for forhandlinger dersom man er eneste budgiver. Det handler om å få hjelp til å sette fornuftige grenser eller samle mot til å heve seg tilstrekkelig for å få tilslaget på boligen.  Kort og godt frikoble seg mest mulig fra følelser og antagelser.

Last ned mitt tipshefte om boligpriser og budgivning og lær mer

Men heller ikke gode analyser gir fasitsvar.
Derfor må hver enkelt kjøper vurdere hvor langt de er villig til å gå utenfor det komfortable feltet “gjeldende markedsnivå”.  Blir sluttprisen lavere blir du som kjøper selvsagt happy.  Å gå over krever mer mot og risikoen for å betale overpris øker. Men, har du virkelig lyst på boligen og det er mange budgivere på banen, behøver det ikke å være feil å heve seg over hva lignende boliger tidligere har blitt solgt for. Noen må sette prisrekord og planlegger du å bo i boligen et stykke tid vil den høye prisen som regel bli spist opp av prisutviklingen.

Hva kan du gjøre selv?

Det viktigste du kan gjøre selv er å ha et våkent øye på utviklingen i boligmarkedet og følge med på prisutviklingen i området du ønsker å kjøpe i.  Uten et profesjonelt verktøy får du ikke med deg alle detaljene, prisene kan svinge svært mye innenfor et område.  Men du får en basiskunnskap å forholde deg til. Og det objektive grunnlaget du trenger for å forholde deg rasjonelt til prisene i boligmarkedet.

Les hvordan du kan få hjelp til boligkjøpet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *