Er økt konkurranse til fordel for deg som boligkjøper?

Det er nå lansert en ny  nettportal Meglerbasen hvor eiendomsmeglerne får karakterer av sine oppdragsgivere -selgerne.   Meglerne diskuterer nå seg imellom om hvorvidt denne gir et riktig bilde av hvem som er de beste selgerne.  Hva kan økt konkurranse i meglerbransjen bety for deg som boligkjøper?

dice_5 terningkast6

Tegn på at konkurransen hardner til.
De etablerte eiendomsmeglerne mener at nettsiden, ikke er relevant idet de som selger mest i et område ikke ligger inne med flertallet av positive kundevurderinger.  De er fortrengt av yngre og ambisiøse meglere som er flinke til å få kunder til å legge inn positive anmeldelser av dem.
Eiendomsmeglerguiden er kommersielt drevet med Shibsted gruppen i spissen.  Selv om de har fått offentlig støtte gjennom Innovasjon Norge kan vi neppe forvente at nettstedet formidler objektiv forbrukerveiledning.  Det ligger kommersielle interesser bak, og de som er flinkest til å markedsføre seg selv gjennom andre vil få  best plass.  Slik er verden i de fleste bransjer. De fleste av oss bruker vel vurderinger fra kunder som en del av beslutningsgrunnlaget ved valg hotellrom eller håndverkere.  Så hvorfor skal ikke dette la seg gjøre også ved valg av eiendomsmegler?

Hva med kjøperne, er meglervurderinger interessant for dem?
Valget av megler er allerede tatt av oppdragsgiver selger, så kjøper er prisgitt å forhandle med den megleren som selger den boligen som hun er interessert i.  Vi får jo håpe og tro at de meglerne som får de beste skussmålene også er flinke til å ta vare på kjøperne, men i et oppadgående marked behøver ikke dette å være tilfelle. Så lenge eiendomsmeglerens mål er å få flere salgsoppdrag vil fokuset være på selgers opplevelse og tilbakemeldinger. Og jo større konkurranse mellom meglerne, jo mere penger og innsats vil bli brukt for å oppnå synlighet og selgers gunst, noe som ikke nødvendigvis tjener kjøpers interesser.

En spennende tanke.
Siden eiendomsmegleren i henhold til loven skal «opptre med omsorg for begge parters interesser», er det en spennende tanke hvordan det ville være dersom det fantes en nettportal hvor kjøpere kunne legge igjen sine ærlige tilbakemeldinger på hvordan de opplevde den enkelte meglers innsats.  Det kan tenkes at kloke selgere og oppdragsgivere også vil være opptatt av dette, særlig hvis markedet skulle roe seg ned eller få en nedgang.  Vi få se om noen føler seg kallet.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *