Slik presser eiendomsmegleren deg

Jeg leser i Aftenposten at eiendomsmeglernes egen forbrukerrådgiver Carsten Phil råder folk til aldri å vise eiendomsmegler finansieringsbeviset sitt 

 Kunnskap er makt

Årsaken er åpenbar: Vet megleren hvor langt du kan strekke deg finansielt, vil han forsøke å presse deg til å by høyest mulig.  Megleren ser det som sin hovedoppgave å oppnå høyest mulig pris og vil benytte alle muligheter til å få deg til strekke deg så langt du kan i budrunden. Uavhengig av om boligen det gjelder er verdt kjøpesummen eller ei. Filosofien er at markedsprisen er det som en eller flere budgivere er villig til å betale. Men det er ikke dermed sagt at det er riktig pris, og lar du deg presse for mye kan du lett sitte igjen med en dårlig smak i munnen.

Må få tak i boligen

Oslo markedet preges nå om dagen av for lite tilbud av boliger til salgs. Det er om å gjøre å «få tak i boligen», koste hva det koste vil. Mange må kaste inn håndkleet fordi pengene ikke strekker til. Men har du et litt mer romslig budsjett kan du lett komme til å betale for mye. Megler kan enkelt utnytte din begeistring for boligen, kunnskap om din økonomi og det trange boligmarkedet til sin og selgers fordel.

Noen eksempler fra dagens Oslo marked:

  • Bolig lagt ut for 5,1 mill.  En ivrig budgiver har gitt bud på prisantydning.  Uten at det er innkommet konkurrerende bud øker samme budgiver budet til 5,5 mill. Dette fordi megler har sagt at det er det beløpet “selger vil ha”.
  • En eldre kjøper har tapt en budrunde. Megler vet hvor mye vedkommende kan finansiere. Vedkomende blir invitert på privatvisning utenom tur og tilbudt en langt dårligere leilighet til høyere pris enn den som  gikk tapt to dager før.
  • Megler har mistanke om at en OBOS leilighet vil bli forsøkt tatt på forkjøpsrett.  Presser budgiver til å by langt over gjeldende markedspris for å sikre seg leiligheten foran den forkjøpsberettigede.

Les også: Boligmanis 10 tips til budrunden

Kjøper står alene

Det er ikke plass til å drøfte om meglers handlinger i ovennevnte situasjoner er etisk forsvarlig eller ei. Det er heller ikke poenget, selv om det kan se ut som om at det meste er lov så lenge det settes nye prisrekorder. Det som er viktig å vite er at du som kjøper har svært liten beskyttelse dersom man skulle bli utsatt for utilbørlig press eller føle at informasjon om kjøpsevne og annen personlig informasjon blir brukt til ugunst for deg.

Eiendomsmegler representerer selger

Det beste du kan gjøre er derfor selv å opptre med så høy bevissthet som mulig om meglers rolle. I henhold til Lov om Eiendomsmegling skal megler i sin virksomhetsutøvelse dra omsorg for begge parters interesse (les: selger OG kjøper).  Det er åpenbart at dette ikke er tilfelle når det gjelder handlinger som innvirker på å oppnå høyest mulig pris. Da er megler helt og holdent selgers mann eller kvinne.

For ikke å bli lurt ut på glattisen må du:

  • ikke glemme hvem som betaler provisjonen til eiendomsmegleren og hva som er hans ultimate mål
  • Ikke vise din begeistring for boligen
  • Ikke gi finansielle opplysninger

Ikke vær naiv

Kort og godt – ikke vær naiv.
Og husk at selv om tilbudet er litt lavt for tiden kommer det flere muligheter.

Lettere sagt enn gjort kanskje, hvis du er alene og ønsker deg en bolig. Søk derfor gjerne bistand hos noen du stoler på eller hos Boligkjøpsmegling som har deg som kjøper og dine økonomiske interesser i fokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *