Jeg har skrevet og sagt mye om prisantydninger de siste årene. Både om hvordan de fastsettes og hvilken målsetting som kan ligge bak når boliger legges ut i markedet.
Jeg opplever svært ofte at boligkjøpere måler prisen de har oppnådd mot prisantydningen.
For eksempel om de har fått kjøpt til prisantydning, under prisantydning eller litt over prisantydning. Og i et stigende marked er de fleste veldig fornøyd når de får kjøpt en bolig litt mindre over prisantydning enn den forrige de bød på, som ble solgt mye mer over prisantydning.
Nå kan det kanskje høres ut som om jeg henger ut boligkjøperne eller betviler deres kunnskaper.
Det absolutt ikke det jeg vil. Det at de fleste stoler på prisantydningen som en objektiv målestokk er fullt forståelig. Vi har jo klare regler for hvordan prisen skal settes og megler er jo eksperten, ikke sant?
Se for eksempel hva Forbrukertilsynets regler om markedsføring av boliger sier om dette.
(Med næringsdrivende menes her eiendomsmegler)
3.2.3. Prisantydning
Det må opplyses tydelig om boligen selges etter en auksjonsmodell med prisantydning og budrunde eller med fastpris.
Dersom boligen markedsføres med prisantydning, skal denne gi uttrykk for boligens verdi ut fra blant annet boligens standard, gjeldende markedsforhold og den prisen selger er villig til å selge boligen for.[16] Markedsføringen vil være villedende hvis prisantydningen bevisst er satt lavere eller høyere enn det selger på markedsføringstidspunktet er villig til å akseptere. Dersom den næringsdrivende blir kjent med at selgerens prisforventning endrer seg underveis i markedsføringsprosessen, må markedsføringen som klar hovedregel endres i tråd med dette.
Markedsføringen vil også lett være villedende dersom prisantydning settes lavere eller høyere enn den næringsdrivendes objektive vurdering tilsier. I forbindelse med hvert salgsoppdrag bør eiendomsmeglere dokumentere at de har gjort en faglig vurdering av boligens antatte markedsverdi.[17] Etter Forbrukertilsynets vurdering gjelder dette også som hovedregel for andre næringsdrivende som markedsfører boliger.
Både gjentatte avvik og betydelige enkeltstående avvik mellom prisantydning og oppnådd pris, vil kunne indikere brudd på markedsføringsloven og eiendomsmeglingsloven.
Det vil for eksempel være villedende etter markedsføringsloven og i strid med god meglerskikk dersom den næringsdrivende bevisst markedsfører en bolig med lavere prisantydning enn hva den næringsdrivendes objektive vurdering av eiendommens markedsverdi tilsier, eller lavere enn hva selger er villig til å godta, for at flere skal komme på visning, og slik at budgivning skal komme i gang – såkalte lokkepriser.[18]
Dette er jo klart som blekk. Her er det objektivitet og markedsforhold som gjelder.
Megler er fagpersonen som er kvalifisert og ikke minst pliktig til å sette riktig prisantydning. Han eller hun er sjelden helt ute på viddene når det gjelder å sette riktig pris. Kjøperne har som regel en viss formening om prisnivået og de vil raskt avsløre om en bolig er fullstendig feilpriset, den ene eller andre veien. Men, her er det et stort slingringsmonn, ofte på flere hundre tusen eller opp mot en million kroner. En vanlig forbruker vil aldri har full oversikt over markedet, ei heller tilgang til gode verktøy for å sjekke ut dette. De er nemlig forbeholdt oss profesjonelle.
Vi har vel alle opplevd lokkepriser eller for lave prisantydninger i et stigende marked. Eller en prisantydning som er altfor høy. Lokkepriser har til hensikt å få mange på visning, skape en hype rundt boligen og en heftig budrunde. Og mange potensielle salgskunder til megleren i neste omgang.
For høy prisantydning kan skyldes at selgerne har presset frem en høy pris fordi naboen har oppnådd en høy salgspris. Eller de tenker at deres bolig er spesielt fin. Det hender også at meglere selger seg inn hos selgerne med høye prisforventninger for å få oppdraget. Så går de ut i markedet med den høye prisen først, mørner selgerne etter hvert og setter prisen ned i neste visningsrunde.
Når jeg ser på en bolig for mine kunder sjekker jeg alltid sjekke prisantydningen først. Ved hjelp av verktøyet Eiendomsverdi som er det samme meglerne bruker i sine markedsestimater. Er boligen priset for lavt eller høyt i forhold til markedet? spør jeg meg selv og kunden. Da har vi et godt utgangspunkt. Kommer vi til budgivning gjør jeg en selvstendig vurdering av verdien på boligen som er til salgs og setter opp en budtabell som indikerer hvilket prisområde vi bør holde oss innenfor i budrunden. For ikke å risikere å sette salgsrekord eller betale mer enn nødvendig. Strekker vi oss langt skal det være et bevisst valg for eksempel fordi det er selve drømmeboligen som er til salgs.
Jeg oppdager ofte et veldig stort sprik mellom min analyse og meglers prisantydning. Det er neppe fordi estimatet er for usikkert er boligen er så “spesiell”. Det skyldes nok først og fremst at det ligger noen taktiske hensyn bak meglers prissetting.
På denne bakgrunn bør du ha en sunn skepsis til prisantydningen. Og aldri kjære boligkjøper, ta for gitt at prisantydning er det samme som riktig markedsverdi.
Les også: Slik treffer du riktig på pris når du kjøper bolig
Leave a Reply