Tør vi håpe på at utbyggerne setter ned prisene på ferdigstilte nyboliger ?

NRK skrev nylig om at OBOS “dumper prisene på nye boliger“.   Dette viser seg å være en sannhet med modifikasjoner da det kun gjelder noen få boliger i enkelte prosjekter.  Med rabatt på noen få hundre tusen kroner. 

Det er grunn til å tro at verken OBOS eller andre utbyggere har til hensikt å dumpe prisene.

Skal du se etter en bolig som det eventuelt gis avslag på, må du se etter prosjekter hvor det gjenstår noen få ledige boliger.  Da kan det være noen som rett og slett er feilpriset fra begynnelsen av og som utbygger nå velger å sette ned prisen på for å få sluttsolgt prosjektet.  De vil gjerne være i det dyrere sjiktet fra 7 til 10 mill.

Erling Røed Larsens Spådom. Myte eller Realitet?

I artikkelen til NRK sier boligforsker og sjefsøkonom Erling Røed Larsen at han har ventet på dette lenge og han tror at flere boligbyggere vil følge etter.  Han begrunner det med at rentebelastningen med å sitte med boligene blir for stor og at for mye egenkapital bindes opp.

Jeg tenker at denne spådommen er litt som å tro på julenissen.  For en tid tilbake stilte jeg spørsmålet til en boligutviklinger om hvorfor de ikke satte ned prisene på de nye boligene litt og tilpasset seg markedet, slik som bruktboligselgere må gjøre når markedet skifter.  Vedkommende holdt på å falle av stolen bare ved at spørsmålet ble stilt.  Dette var uaktuelt og noe som byggelånsbanken aldri ville gå med på.

Så dette tror jeg sitter veldig langt inne hos de fleste boligutbyggere.

Men hvem vet, kanskje dukker julenissen opp i løpet av året……

Utbyggernes Dilemma. Prisnedgang eller Flopp?

Det som er spennende er å se prisene på helt nye prosjekter når de omsider kommer ut.  Her må jo prisnivået ned hvis de ikke skal floppe.  Hovedproblemet her er at utbyggerne strever med å skaffe seg lave nok entrepriser. Vil de senke prisene og godta lavere marginer, tap, eller holde fast ved dagens prisnivå og risikere et salgsflopp? Prisnivået påvirkes av en rekke faktorer, inkludert entreprenørkostnader og rentenivå, som alle spiller inn i den kompliserte balansen mellom tilbud og etterspørsel.

Jeg har ikke fasiten, men jeg følger godt med i markedet og lover å gi beskjed hvis det skjer noe kjøpervennlig på nyboligmarkedet !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *