Er det egentlig sunt for godt voksne å skifte bomiljø?

Det å bruke dine boligressurser til å skape deg et enklere liv er noe av det lureste du kan gjøre med tanke på alderdommen.  Og vær så snill, gjør det før du blir alt for gammel.

En ting er å skifte til en mer aldersvennlig bolig.  Med de rette kvaliteter vil du sannsynligvis trives med selve boligen. Men hvordan er det å skifte bomiljø når du er kommet opp i moden alder?   Det kan det hende du må gjøre, fordi boligen du trenger ikke ligger i samme nærområde som du bor i nå.

Ulike erfaringer

Jeg har ulike erfaringer med godt voksne kunder som jeg har hjulpet med kjøp av deres siste bolig.  Det er ikke til å stikke under en stol at dersom du er ganske langt opp i årene og kanskje enslig, kan det føles tomt og ganske skummelt å flytte til et helt nytt område.  Du møter kanskje ingen du kjenner i heisen slik du gjorde i trappa tidligere, og du føler det er veldig vanskelig å bli kjent med de nye naboene.  Slike tilbakemeldinger har jeg fått fra noen av mine eldste kunder.  De er fornøyd med den nye boligen  hvor de slipper trapper og vedlikehold og hvor helsa deres kan ivaretas.  Men miljøet rundt føles fremmed.

Skift bolig mens du kan og er åpen for endringer

Så har du de som flytter i tidligere alder, før helsa tvinger dem til flytting, og som ofte søker et nytt bomiljø. De har kanskje til og med lyst på forandring.  De vil gjerne flytte nærmere sentrum og kulturtilbud, eller omvendt, til landlige omgivelser, som de alltid har drømt om. Eller de føler et behov for å komme nærmere familie og barnebarna.  For dem er situasjonen en helt annen.  De vil fremdeles ha helse og overskudd nok til å delta i lokalmiljøet og benytte seg av tilbudene rundt.  Rett og slett bli kjent i nærområdet og skape seg et nytt nettverk. Samtidig er de trygge på at de kan fortsette å bo på samme sted hvis helsa svikter eller alderen når alderen begynner å tynge.

Dette vil jeg kalle en vinn-vinn situasjon.  Heldigvis er det mange av mine kunder som tar tak i eget liv og sørger for å få  denne opplevelsen.

Skift bolig mens du kan er mitt motto.

Misforstå meg rett.  Jeg hevder ikke at folk over 70 ikke evner å finne seg til rette i et nytt bomiljø.  Men, det blir tyngre jo eldre du blir.

Når du tenker over det, er de store sjanser for at det vil det inntre forandringer uansett etter som årene går.  Selv om du sitter pal i boligen du har nå.  Veldig mange eldre oppdager at nabolaget skiftes ut fordi folk blir borte eller flytter.

Da er du på en måte like langt.  Bortsett fra at boligen ikke passer å bli gammel i da.

Livet er en gamp sa kjerringa, hu kunne ikke si k…

Livet er fullt av dilemmaer.

Last ned mitt tipshefte og begynn å tenke på fremtiden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *