Du må selv planlegge for et enklere liv

NRK har nylig satt fokus på hvor vanskelig det kan bli å klare seg i eget hjem når hjemmebaserte tjenester ikke strekker til. Og når alders eller sykehjemsplass ikke står klar når du eller dine pårørende trenger det. Dette har opprørt mange, og med rette.

Det  som kanskje ikke har gått helt opp for alle er at det i mange år har vært en villet politikk,  at eldreomsorgen legger opp til at vi skal bo hjemme lengst mulig. Og motta hjelpen vi trenger hjemme, enten det er praktisk hjemmehjelp eller hjemmesykepleie.

Mange ønsker også å bo hjemme lengst mulig.  Og hvis boligen er tilrettelagt for et aldersvennlig liv og tjenestene fra kommunen fungerer, kan det være en veldig god løsning.  Helt til helsa blir så dårlig at det er behov for sykehjemsplass. Da kan nåløyet være trangt både for sykehjemsplass og omsorgsbolig.  I ventetiden som ofte oppstår, blir det både stressende og trist både for den eldre og de pårørende.  Denne situasjonen har ingen quick fix, og det er lite både du og jeg kan gjøre med det.  Bortsett fra å stemme på de politikerne som vi har mest tillit til i disse spørsmålene.

Å bo i riktig bolig

Men det er faktisk en viktig ting du selv kan gjøre selv for å få legge grunnlaget for  god alderdom.  Det er å å sørge for at du bor i en bolig som du klarer å håndtere økonomisk og vedlikeholdsmessig.  Og som har såkalt universell tilgjengelighet.  Det vil si at den gir deg mulighet til å komme deg ut hvis du blir dårlig til beins eller får andre helseutfordringer.  Mindre trapper eller heis er viktige stikkord her.

Handlingsrommet for tilpasning avhenger selvsagt veldig mye av verdien på boligen du eier, men veldig mange av oss har nedbetalte boliger som kan byttes til noe enklere og mer aldersvennlig.  Erfaringsmessig vil de fleste også velge å gå ned i størrelse på sin siste bolig.  Det hjelper også på valgmulighetene.

Å bo i en bolig hvor du ikke føler deg isolert eller tynget av vedlikeholdsbehov vil faktisk påvirke helsen din positivt.  Du vil føle deg trygg på at du kan takle hverdagen og eventuelle fremtidige helseutfordringer. Dermed kan du holde deg frisk lenger.  Det blir enklere å gjøre små tilpasninger i boligen og benytte hjelpemidler hjemme.

Les også:       Derfor må dagens seniorer klare seg selv

Skift bolig mens du kan

Økonomi er en viktig faktor, men vel så viktig er din vilje til å endre bosituasjon og evne til å ta beslutninger i livet. Mitt motto er “skift bolig mens du kan”.  Begynn å planlegge sent i femtiårene eller i alle fall i sekstiårene.  Du må nødvendigvis ikke flytte, men kanskje du skal tenke på om boligen du har kan gjøres mer aldersvennlig hvis det skulle bli behov for det?

Skulle du være litt sent ute og allerede ha fylt 70 eller 80, og oppdage at boligsituasjonen hemmer deg, er det heller ikke for sent.  Men det er ikke å stikke under en stol at prosessen blir adskillig tyngre da.  Selv om jeg faktisk har klart å hjelpe noen i denne aldersklassen med å skifte bolig.

Jeg har vært engasjert i denne problemstillingen i mange år og vært på mange seniormesser og snakket med folk om temaet. Pandemien gjorde at dette arbeidet stoppet litt opp, men nå er det på tide å sette temaet på dagsorden igjen.

Heldigvis er det mange som gjennomfører fornuftige endringer i tide.  Derfor har jeg en jevn tilgang av henvendelser fra godt voksne folk som søker hjelp til å å skaffe seg en enklere bolig med universell tilgjengelighet.  Meg bekjent, har ingen av dem angret på det ennå!

Ønsker du en prat om dette, ta kontakt med meg for et uforpliktende møte.

Og last gjerne ned mitt gratis tipshefte Skift bolig mens du kan

Vennlig hilsen
Boligdama
T: 950 37 330

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *