Hvor kunne du tenke deg å kjøpe hytte?

Mange drømmer om å kjøpe hytte.  Som en følge av Korona har vi sett en rekordstor omsetning av hytter både på fjellet og ved sjøen.  Hele 8.900 fritidsboliger fikk nye eiere i 2020.

Hvor langt fra hjemmet kjøper de fleste hytte og hvem er den typiske hyttekjøperen?

Jeg har tilgang på Fakta om boligmarkedet fra Eiendomsverdi, Norges største boligdatabase.

De har systematisert statistikken og funnet noen interessante funn:

  • Majoriteten av de som kjøpte hytte i 2020 kjøpte den mindre enn 100 km hjemmefra
  • Hver tiende hyttekjøper har sitt feriested i hjemkommunen sin
  • Det er først og fremst i kommunene langs kysten at folk kjøper hytte i egen kommune
  • Majoriteten av hyttekjøperne i 2020 var fra 40 – 55 år, gjennomsnittsalderen var 50 år

Er du fra Oslo blir du kanskje overrasket over at de fleste har hytta så nærme hjemmet eller til og med i samme kommune.  Vi tenker vel nok at folk har hytter litt langt unna i de populære hyttekommunene på fjellet eller ved sjøen.

Nei hyttelivet er nok mer mangfoldig!

Mitt hytteliv

Min drømmehytte er snaue 6 mil fra leiligheten min.  50 minutter kjøretur fra Oslo på Jeløya ved Moss.  Dette var ikke et område vi i utgangspunktet hadde tenkt på når det gjaldt hyttekjøp. Men heldigvis snublet vi over hytta sensommeren 2016.  Og investeringen har vist seg å være helt suveren med hensyn til økt livskvalitet. Både for oss og resten av familien med barn og barnebarn.

Og for alle venner som enkelt kan besøke oss, for hele helgen eller bare en kveld og bli over til dagen etter.  Det var en enkel hytte, men med påbygg og masse egeninnsats både i hytta og på tomten, er det blitt et kjempetrivelig sted med plass til mange.

Sitter på hytta og skriver, med åpen dør mot terrassen og hører fuglesangen utenfor.  Herlig !

I morgen må jeg til Oslo på en visning Da er det bare å sette seg i bilen og kjøre innover.  Eller ta toget om jeg vil.  Og dra tilbake til hytta hvis været er fint.

Jeg kommer opprinnelig fra Risør.  Der har de fleste hytte i egen kommune.  Tidligere synes jeg det hørtes veldig kjedelig ut, men har endret mening.

Hvorfor kaste bort verdifull fritid på bilkø og reisetid. Og være nesten hjemme men allikevel i helt andre omgivelser…

Vil hyttekjøperne trives med hyttelivet?

Det blir spennende å se om alle de som har kjøpt hytte i 2020 vil være fornøyd med hyttelivet, eller om vi vi se at det legges ut mange hytter for salg om et år eller to.  Det er dyrt å eie hytte, i alle fall hvis den ikke brukes flittig.  Prisen pr døgn du bruker den kan lett bli ganske høy.  Så, det er lurt å tenke over om det er dette du vil, dersom du tenker på å kjøpe deg hytte.

Vil du diskutere hyttekjøpet ditt med meg, ha noen gode råd eller hjelp til å vurdere en bestemt hytte, er du velkommen til å ta kontakt.  Selv om jeg har bistått mest med kjøp av bolig har det også vært noen hyttekjøpere innom min rådgivningstjeneste.

Ha en fin forsommer – med eller uten hytte.

 

 

 

2 Comments

trudet

Hei Jens
Ja si det? Vet ikke om noe nettside eller sted for det. Men en god ide faktisk. Det begynner jo å bli en del konsepter med deling av bolig, men har ikke sett det for hytte.
Eneste jeg kan tenke meg er at du setter inn en annonse på finn.no.
Ellers finnes det jo noen slike time share løsninger hvor du kjøper deg inn og leier ut – som oftest er det leiligheter på fjellet – til hotellet når du ikke bruker den. Men det er et begrenset utvalg. Vet ikke om noe akkurat nå som er lansert. Er blitt litt mindre etter hvert, var større for ca 2 år siden.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *