Boligprisene steg med 0,5% i oktober, og er nå 7,1% høyere enn for ett år siden. I Oslo er prisene 9,5% høyere enn for ett år siden. Dette er høye tall og ikke en direkte gladnyhet for deg som skal kjøpe
En merkelig situasjon midt i en pandemi:
Det selges boliger som aldri før og prisene stiger. Dette må nok forklares med de veldig lave rentene og det sterke fokuset på hjemmet som krisen har skapt. Samt midlertidige lettelser i Boliglånsforskriften som regulerer hvem som kan få lån til bolig og hvor mye.
Mange har altså fått oppfylt boligdrømmen midt i denne Koronakrisen.
Det er virkelig noe å glede seg over.
Men den sterke prisøkningen er en bekymring. Særlig for de som skal inn på boligmarkedet og ikke har noe å selge. I tillegg kan alt for sterk boligprisvekstføre til at prisene blir så høye at “bobla” sprekker på et tidspunkt.
Les også: Er den norske boligdrømmen for alle?
Et marked med god balanse mellom tilbud av boliger som legges ut og etterspørsel hos kjøperne, er noe de fleste ønsker seg. Det fører også til en moderat og forutsigbar prisutvikling.
Det ser ut til at tilbudet av boliger kan bli mindre fremover, noe som igjen skyldes forsinkelser i bygging og oppstart av nybyggprosjekter. Med mindre tilbud blir det mer kamp om de boligene som blir lagt ut for salg og vanskeligere å nå opp i budrunden.
Hva bør du være obs på hvis du skal kjøpe bolig nå:
- Kjøpe og selge i samme marked.
Det er ikke tiden for å selge først og vente i flere måneder med å kjøpe ny bolig. Prøv å få til en løsning med mellomfinansiering i banken slik at du kan kjøpe først. - Vær kritisk til prisantydningene.
Mange meglere klarer ikke, bevisst eller ubevisst, å sette riktig prisantydning og boligene blir annonsert med for lav pris. Det kan føre til at du går på visninger du ikke har råd til eller at det blir sterk frustrasjon i budrunden. - Se opp for kupping.
Med det menes at noen går direkte til selger med bud og boligen selges før den offisielle budrunden. Det er ikke så mye du kan gjøre med det, men du kan gjerne spørre megler om hva selgers holdning er til å ta imot bud direkte fra kjøper. Da får du en viss pekepinn. - Ikke mål om budene er lave eller høye mot prisantydningen.
Selv om markedet tilsier at boligene blir solgt over prisantydning i et oppadgående marked, er ikke en bolig “billig” selv om den bare er 500.000 over prisantydning. Det forteller egentlig ikke så mye om den konkrete prisen i forhold til markedet. Du må nok ha mer oversikt over markedsprisene enn som så!
Les også: Er kupping av budrunder veien å gå ?
Vanskeligere å være kjøper men ikke umulig
Det blir vanskeligere å være kjøper nå, særlig i byer som Oslo. Det betyr ikke at det er umulig. Og det er jo også slik at markedet alltid er selektivt. Det vil alltid finnes boliger til salgs som ikke har sinnsyke budrunder. Men som kan være bra boliger for det:)
Vi må regne med og ikke minst håpe, at den sterke prisveksten vil flate ut etter hvert. Det avhenger blant annet av hva som skjer med boliglånsforskriften og den økonomiske utviklingen. Men uansett tror jeg ikke du har noe å tjene på å trekke boligkjøpet ut i tid hvis du først har bestemt deg for å kjøpe.
Bare tenk over hva for eksempel 3% prisøkning betyr for en bolig til 4,5 mill?
(Svaret kan sendes på sms til 950 37 330)
Til slutt:
Jeg er klar til å hjelpe deg med å overvinne det som hindrer deg i å oppnå boligdrømmen din.
Uansett hvordan markedet er. Det finnes alltid minst 3 løsninger på et problem!
Leave a Reply