Er kupping av budrunder veien å gå ?

Er du også megler, har du tenkt å prøve å kuppe ?   Det er vi ikke interessert i.  Disse ordene falt fra en eiendomsmegler da jeg presenterte meg som boligkjøpsrådgiver  og ringte for å  undersøke noen forhold rundt en bolig til salgs.

Det fikk meg til å undre:

Er det noen som leier inn rådgivere for å prøve å kuppe budrunder i det hete markedet vi opplever om dagen?  Kanskje trodde hun bare at vi visste om denne muligheten og ville prøve oss å på vegne av våre kunder.  I disse tider skal jeg ikke bidra til å spre “fake news” eller spekulasjoner, men prøve å holde meg til fakta.

Kupping av budrunder forekommer

Når det er kamp om boligene er det ikke til å unngå at såkalt kupping av budrunder foregår.

Med det menes at boligen blir solgt før visning fordi en kjøper gir et bud som for selger føles så bra at han vil sikre seg salgsprisen med en gang.  Dette er fullt ut lovlig da det er avtalefrihet som gjelder.

Men regler om budgivning og prinsippet om utøvelse av god meglerskikk tilsier at megler ikke skal bidra til dette.  Derfor må bud som skal aksepteres før kl 12 etter siste visning alltid gå direkte fra kjøper til selger og ikke via megler.

Blir hauset opp av media

Av oppslag i media kan man lett få inntrykk av at veldig mange boliger blir kuppet før visning.  Det er ikke tilfelle.  Forbrukerombudet hadde en undersøkelse for en tid tilbake hvor de kom frem til at ca 5% av boligene ble omsatt uten at de annonserte visningene ble gjennomført.

Vi i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen som jobber med å finne boliger for kunder hver dag kan understøtte dette tallet.  Kupping foregår men er snarere unntaket enn regelen

Anbefales ikke

En del av våre kunder ønsker at vi skal vurdere kupping dersom de har forelsket seg i en bolig.  De har gjerne inntrykk av at dette er veien å gå for å få tak i boligen.  Vi kan ikke nekte dem dette.

Og strengt tatt er det ikke ulovlig for oss å gi dem råd i forbindelse med et kuppforsøk, da vi i forhold til loven er partsrådgivere og ikke meglere.  Tross dette ser vi det ikke hensiktsmessig å bidra til dette.

I tilfeller hvor kunden tar opp spørsmålet spør vi gjerne megler om hva han eller hun og selger mener rundt dette og om de har diskutert problemstillingen.  Stort sett sier megler, heldigvis, at de har bestemt seg for å gjennomføre visninger og budrunder.

Da ser ikke vår kunde noen grunn til å gå videre med kuppemetoden.

Så dersom du er usikker på om dette vil skje, spør megler direkte om dette har vært diskutert med selger

Hvorfor er det ikke så lurt å kuppe?

Hvis du skal kuppe budrunden nytter det ikke, i et stigende marked, å legge seg på prisantydning. Du må derfor legge inn et bud et stykke over denne og kan derfor fort ende opp med å betale mer enn gjeldende markedsverdi.

Gleden over å ha fått tak i boligen kan da raskt blekne dersom du har kjøpt for dyrt.  Kupping må foregå raskt og før visningene.  Kan hende går du glipp av tilleggsinformasjon av boligen som megler enten sender ut eller gir på visning.

For å vite at du betaler riktig pris og unngår “katta i sekken” er det lurt å ha fått all tilgjengelig informasjon.  “Fort og gæli” er ikke alltid det beste, selv om vi alle kan ha flaks av og til.

Det er lov å håpe

Ingen kjøpere er glad i denne muligheten for kupping av budrunder.  Kanskje hadde det vært redelig at det var regler som sa at hadde du først annonsert boligen for salg måtte prosessen fullføres?

Antagelig har dette for mange juridiske implikasjoner til å kunne bli gjennomført.  Et roligere boligmarked med større tilbud og mindre prisvekst vil naturlig nok minske lysten til å kuppe.

Det er det i alle fall lov til å håpe på….

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *