Når på året er det best å kjøpe bolig?

For noen år tilbake var boligmarkedet mer sesongpreget enn det er nå til dags.  Nå er det stort sett god aktivitet nesten hele året, i alle fall i de store byene. Men eneboliger og rekkehus selges helst når det ikke er vinter og snø.

Tilbud og etterspørsel styrer aktiviteten

Boligprisene styres i stor grad av tilbud og etterspørsel.  Stort tilbud med mindre etterspørsel kan være til fordel for kjøper som får mer å velge mellom og færre å konkurrere med i budrundene.  Omvendt situasjon fører til kamp om boligene og heftige budrunder.

Dersom du skal kjøpe er det best å være på markedet når tilbudet er størst.  Da er det mer å velge mellom.  Samtidig har kjøpere en tendens til å gå i flokk og flere boliger til salgs fører derfor til at flere er aktive i markedet og dermed er du like langt.  Det er vel dette som kalles et balanse i markedet, at tilbud og etterspørsel i stor grad styrer hverandre.

Prisene stiger mest i begynnelsen av året

Det som ser ut til å være en tendens er at det er prisvekst i første del av året og at prisutviklingen flater ut resten av året.  Så også i første kvartal 2019 hvor det har vært en prisoppgang i de fleste deler av landet. For resten av dette året spår de fleste eksperter en flat prisutvikling.

Det er altså ingen oppskrift på når på året det er lurest å kjøpe bolig.  Med unntak av hus med hage hvor det er flere objekter å velge mellom på våren og sommeren.

Kjøp og selg i samme marked

Et viktig prinsipp ved kjøp av bolig er å “kjøpe og selge” i samme marked.  Da blir du ikke skadelidende når prisene stiger.  Mange har brent seg på å selge først og vente med å kjøpe med håp om at prisene går ned. Dessverre skjer dette svært sjelden, og stiger prisene mens du venter får du plutselig for lavt budsjett til å kjøpe “deg inn igjen” til samme eller høyere nivå.  Dessuten viser seg uhyre vanskelig å treffe bunnen.  På samme måte er det nesten umulig å treffe toppen hvis du skal selge.

Følg med på prisutviklingen

Uansett om du skal kjøpe eller selge bolig er det lurt å følge litt med på prisutviklingen.

Du kan sjekke boligprisen i området der du bor eller ønsker å kjøpe her.

I første kvartal har vi i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen kommet i havn med boligkjøpet for mange av våre kunder.  De har allerede flyttet inn eller gleder seg stort til å flytte inn i sine nye boliger.

De som ennå ikke har kjøpt venter på at det skal komme mange nye og spennende boliger for salg etter påske.  Den som venter på noe nytt venter ikke forgjeves.

GOD PÅSKE!

Slik kan du få hjelp med boligkjøpet

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *