Rømmer folk fra Oslo?

Det meldes om netto flyttetap i Oslo på 1808 personer i andre kvartal 2021.  Med det menes at det var 1808 flere som flyttet ut av Oslo enn inn i Oslo i denne perioden. 

Det spekuleres om årsakene i media.  Og ikke minst i kommentarfeltene!

Tallene er jo slettes ikke dramatiske.  I og med at det er nesten 700.000 innbyggere i Oslo.
Men media liker å sette ting på spissen, det gir jo flere klikk og temperatur i kommentarfeltene.

Og der er det mye artig å lese:

På førsteplass troner kommentarer om de forferdelige restriksjonene for privatbiler som er innført i Oslo

På andre plass har vi betraktninger om at det er mye bedre på landet eller i mindre byer et stykke unna Oslo.  Kom til oss, her er det nok av plass, og vi er best!

Som nummer tre omtales Oslo som Norges styggeste by og at det er godt at det endelig ikke bare er interesse for eliten i Oslo

På fjerde plass eller der omkring  nevnes forklaringer rundt  høye boligpriser og boligmarkedet

Jeg skal medgi at min rangering ovenfor ikke er empirisk basert.  Men jeg synes bemerkelsesverdig få  nevner boligprisene og det felles boligmarkedet som eksisterer mellom Oslo og omegnskommunene som en naturlig forklaring.

Tror nok jeg har forskere og økonomer med meg når jeg påstår at boligpriser bør stå på førsteplass når vi skal forklare fenomenet utflytting fra Oslo.  Ispedd litt korona psykologi.

Det er ikke noe nytt at folk som ønsker seg større bolig, eller en bolig i det hele tatt,  flytter til kommuner utenfor Oslo.  Slik har det vært lenge.  Og skal de flytte dit, er det et stort ønske om å bo nærme trafikk knutepunkter, helst toglinje.  Og jo nærmere togstasjonen boligen ligger i disse kommunene, jo dyrere blir boligene. Er du villig til å ta en buss og deretter toget blir det straks rimeligere.

Hva kommer dette av mon tro?

Jo, arbeidsplassene ligger i Oslo.  Det er dit de må reise for å jobbe (i normale tider).
Og folk vil bruke minst mulig tid på pendling.  Forståelig nok, det skal jo henge i hop med familieliv og fritid.  Du vil ha tid til å nyte boligen og bli en del av lokalmiljøet der du bor.

Les også:  Gøy på landet uten bil?

Mange vil bo i Oslo, derfor stiger prisene.

Mange vil bo i Oslo og veldig mange vil bo sentralt.  Derfor er prisene høyest i de sentrale bydeler.
Det bygges for få boliger i forhold til etterspørselen i Oslo, derfor øker prisene.

Men mange barnefamilier klarer allikevel å etablere seg i relativt sentrale strøk og trives med det.  Gledelig nok har det vært stor utbygging i områder som passer for barnefamilier de siste årene.  Og som ligger forholdsvis sentralt i byen. For eksempel på Løren, Ensjø, Hasle og Økern.  Det bygges tett, litt for tett synes mange.  Men det er også lagt til rette for store parkdrag og uteområder hvor barn og familier kan trives.  Enkel tilgang til barnehage, skoler og offentlig kommunikasjon og flotte sykkelveier gjør dette til bra bomiljø.

Alt det som følger med leiligheten av infrastruktur, grøntområder og servicefunksjoner er simpelthen supergode bokvaliteter som veldig mange er villig til å betale ganske mye for.  Kanskje fordi de er glad i byen sin og alt den har å tilby?

Ønske om gress under beina fører lett ut av Oslo

Men blir det fort veldig dyrt i Oslo, og har du har drømmer om rekkehus eller enebolig, er løsningen ofte å flytte utenfor byen.  Som boligkjøpsrådgiver opplever jeg at mange kunder som ønsker seg akkurat dette, gjerne er villig til å etablere i en pendleravstand opp til en time hver vei. De som skal kjøpe leilighet forsøker å finne seg noe innenfor bygrensa.

I vårt boligmarked som er 100% markedsstyrt, er det “penga” som rår.  Dine ønsker og behov må tilpasses budsjettet.  Derfor analyserer jeg alltid ønskene til mine nye kunder i forhold til hvor de har råd til å kjøpe.  For å få en god start og tilpasse kartet til terrenget.

Norge er full av lokalpatrioter

Min erfaring er at folk trives på stedet der de bor, enten det er en bydel i Oslo eller et sted utenfor Oslo.  Du blir en del av bomiljøet ditt og blir ganske patriotisk uansett hvor du bor. Og kulturen kan kan være like ulik innen Oslo som mellom Oslo og utenfor.  Selv om boligmassen er forskjellig.

Så la oss ikke skape unødvendige motsetninger og kappes om hvor det er best å bo.

La oss heller være glad for at det finnes et felles arbeids- og boligmarked i Oslo og Østlandsregionen, slik at folk selv kan prioritere hva de setter høyest.

Hilsen Boligdama

som er like lykkelig hver gang hun kan hjelpe folk med å kjøpe drømmeboligen, enten det er i eller utenfor Oslo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *