Regjeringen la før ferien frem et notat om “Fornyet strategi for boligmarkedet” som skal munne ut i en stortingsmelding om forbrukerpolitikk våren 2019. Hva kan dette bety for deg som boligkjøper?
Les strategidokumentet her.
Best mulig informasjongrunnlag
For å sikre forbrukernes interesser og dempe konfliktnivået i bolighandelen (1 av 4 saker ender i konflikt) foreslår regjeringen tiltak som øker informasjonsgrunnlaget ved boligsalg samt noen endringer i avhendingslova.
- Selger skal ikke lenger kunne ta “as is” eller “som den er” forbehold ved salg til en forbruker. Det betyr at selger ikke kan fraskrive seg ansvar for skjulte feil og mangler.
- Selger vil uten forbehold om “as is” måtte opplyse om svakheter i boligen i større grad enn i dag og får dermed et sterkt insentiv for å bestille en tilstandsrapport. Dette er ikke obligatorisk i dag og vil neppe bli det heller. Men den vil bli langt viktigere å kjøpe for selger å ha dersom “as is” fjernes.
- Fjerningen av “as is” vil i praksis også bety at vesentlighetsterskelen for mangler blir borte og det blir enklere å klage på og kanskje også få medhold for feil og mangler som er på mindre beløp enn flere hundre tusen kroner.
- Samtidig foreslår regjeringen å lovfeste en bagatellbegrensning for mangler samt økte krav til kjøpers undersøkelsesplikt. Dette vil bli gjennomført ved å lovfeste at kjøper skal “anses å kjenne til forhold som er tydelig beskrevet i en tilstandsrapport eller salgsmaterialet”. Dermed kan ikke disse forholdene påberopes som mangler
- For å sikre at tilstandsrapportene holder tilstrekkelig kvalitet foreslås det å fastsette i forskrifter minstekrav til tilstandsrapporter, både hva gjelder innhold og de bygningskyndige som utarbeider dem.
Les også: Derfor trengs det bedre info om boligens tilstand
Tiltakene som går på tryggere bolighandel er alle rettet mot å skjerpe kravene til selger, kjøper og de bygningskyndige som bidrar i bolighandelen. Samt bedre informasjonen forut for handelen, noe som også vil stille krav til eiendomsmegleren som selger boligen. Dette er positivt, og for å skape balanse er det rimelig at også kjøper tar sin del av ansvaret.
Kjøpers mulighet til å undersøke boligens tilstand
Men for å sikre forbrukerinteressene enda bedre burde det gjennomføres tiltak som ville gi kjøper bedre tid og mulighet til å undersøke boligens tilstand, gjerne sammen med en egen rådgiver. Dette er ikke mulig så lenge vi har et system hvor avtalen er bindende for partene med en gang selger har akseptert budet og mange boliger omsettes i løpet av en uke. God informasjon er vel og bra, men spørsmålet er om dette er tilstrekkelig for å hindre konflikter i ettertid. I våre naboland gis det “angrefrist” inntil boligen er undersøkt eller kjøpekontrakt er undertegnet. Jeg registrerer at noe slikt ikke er aktuell politikk her i landet.
Les også: Redd for å kjøpe katta i sekken
Behov for reguleringer
Øvrige forslag i strategien går på forenkling av byggeprosesser og byggetekniske krav. Det er rundt disse tiltakene nåværende regjering først og fremst har satt inn hovedstøtet i boligpolitikken. Det er viktig med forenklinger. Spørsmålet er bare hvem som tjener på dette – forbrukerne eller utbyggerne?
Det varsles også om tiltak som skal hindre “hyblifisering” og spekulasjonsutleie i sameier. Dette er positivt og viser at det er behov for reguleringer av boligmarkedet og ikke bare la markedet styre.
Vi kan konkludere med at du som boligkjøper kan, hvis disse forslagene blir vedtatt, belage deg på å få bedre informasjon og noen færre forbehold i salgsmaterialet. Samtidig må du være mye mer våken og bevisst når du skal kjøpe bolig.
Leave a Reply