Hvilke spådommer om boligmarkedet kan du stole på?

Jeg er tilbake fra en god ferie i dag og min første tanke er å få litt oversikt over boligmarkedet fremover.   Det er veldig viktig å følge med på utviklingen for å kunne gi våre kunder de beste rådene. Men hvilke nyheter, tall og såkalte eksperter kan vi stole på?

Boligmarkedet er ikke en eksakt vitenskap

Å si noe om fremtiden når det gjelder utviklingen i boligpriser er slettes ikke en eksakt vitenskap.  Markedet styres i stor grad av psykologi og forventninger, og disse kan snu på veldig kort tid.  Dette gir igjen utslag i balansen mellom tilbud, etterspørsel og prisutvikling. I tillegg kan offentlige reguleringer og tilgang på kreditt spille en stor rolle, noe vi har sett i vår da restriksjonene omkring krav til egenkapital og belåningsgrad begynte å virke.

Alle er enig om at det er kjøpers marked i Oslo og omegn for tiden.  Noen gode råd om hvordan du som kjøper bør forholde deg i et slikt marked kan du lese om her.

Media melder om godt salg i juli hos de fleste eiendomsmeglerne. Mange småinvestorer har lagt ut utleieboligene sine for salgs for å sikre seg gevinst meldes det også fra en del .  Mange av disse boligene har blitt omsatt i juli,  så kjøpelysten har på langt nær vært fraværende.

Det litt sprikende tilbakemeldinger på hvor mange selgere som har utsatt salget sitt til august. Med fare for påfølgende tilbudsoverskudd og ytterligere fall i prisene.  Noen mener at nettopp dette vil skje, andre mener at det vil skje en utflating og normalisering ganske raskt.

En ekspert er ikke en objektiv størrelse

Det er mange eksempler på at eksperter har tatt feil når det gjelder å forutsi utviklingen i boligprisene og boligmarkedet generelt.  Selv om de baserer seg på statistikk, forskning og gode kunnskaper er det fullt mulig å ta feil. I tillegg til risikoen for at ekspertene feilvurderer er det også et stort innslag av faglig uenighet, noe som gjør det enda vanskeligere for oss å vite hvilke råd man bør lytte til.

Det som slår meg når jeg leser de ulike uttalelsene fra eksperter og aktører i boligmarkedet er at de fleste vinkler sine spådommer om fremtiden i forhold til sin egen agenda.  Om de er utbyggere, investorer, eiendomsmeglere, økonomer eller mediafolk, vil de ofte være farget av sin bedrifts økonomiske interesser, sitt syn på samfunnsutviklingen og hvordan de mener markedet bør reguleres. Og ikke minst hvilke grupper i boligmarkedet de retter seg mot.

Dette er veldig viktig å ha i bakhodet når du skal vurdere hvilke analyser og råd du skal lytte til.

Følg med på statistikk fra eiendomsmeglerbransjen.

Eiendomsmeglerne har i alle år blitt beskyldt for å “snakke opp boligprisene”.  Her har bransjen de siste årene gått i bresjen for å imøtegå dette ved å legge frem seriøs statistikk hver måned sammen med gode og saklige analyser. Uansett om det er dårlig eller godt nytt for boligselgerne.  Derfor vil jeg råde deg til å følge med på statistikk og analyser fra eiendomsmeglerbransjen.

Spennende bolighøst

Som boligkjøpsrådgivere forventes vi å gi velfunderte råd til kjøpere om når det er riktig å kjøpe og til hvilken pris.  Derfor er vi opptatt av å følge nøye med på utviklingen både det store bildet og i det daglige arbeidet i markedet. Kunnskap kombinert med tålmodighet og fravær av kjøpepress i prosessen har så langt vært vellykket i forhold til å oppnå tillit.

Men spåkone er jeg ikke.  Derfor vet jeg ikke sikkert hva som kommer til å skje i månedene fremover.

Men om noen dager har vi boligpristallene for juli.  Det blir spennende!

Få tilgang til løpende prisstatistikk fra Krogsveen  her.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *