Tør du ta steget og flytte til leilighet?

Mange velger å flytte fra enebolig eller rekkehus til leilighet med alt på ett plan for å få et enklere liv og omstille seg til alderdommen.  Tatt i betraktning helsemessige utfordringer som sannsynligvis vil komme samt utfordringene som kan følge med å holde en enebolig i god stand, er det et fornuftig valg.  Men noen ganger kommer følelsene i veien for fornuften.

Dette opplever jeg til daglig når jeg er i kontakt med noen av mine godt voksne kunder.  De er fryktelig glad i friheten og uavhengigheten som et liv i egen bolig med hage gir dem.  Derfor blir de engstelige ved tanken på å bli stengt inne i en “boks” sammen med mange andre mennesker.  Tanken på å måtte tilpasse seg regler fastsatt av andre og få mindre plass og bevegelsesfrihet kan også virke skremmende.  Og hva med lyder fra naboens leilighet, noe de ikke er vant til å høre?

Dette er forståelige bekymringer og følelser som må tas på alvor.  Min oppgave som boligkjøpsrådgiver er ikke å overbevise noen om hva som er riktig for dem.  Det må de føle på selv.

Jeg velger heller å fokusere på erfaringer jeg har fått med meg fra andre kunder i samme situasjon.  Og erkjenner at det kan ta litt tid med prøving og feiling før man kommer til målet.

Dersom du innerst inne vet at det er mest fornuftig for deg å flytte til en mer lettstelt leilighet vil jeg råde deg til å :

  • Sette opp en liste over kvaliteter du MÅ ha og som kan være KJEKT Å ha i din nye bolig
  • Tenke over om du ønsker å ha bakkekontakt, terrasse eller liten hageflekk.  Det er mulig å få i leilighetskompleks også.  Men pass på at boligen ikke blir for mørk dersom du velger underetasje eller førsteetasje
  • Være åpen for nye erfaringer.  Kanskje vil det å komme litt opp i høyden med tilgang via heis gi deg litt av frihetsfølelsen du har ved å disponere hus med hage?
  • Hjørneleiligheter gir gjerne litt mer lys og roligere beliggenhet
  • Tenk nærhet til butikk, servicefunksjoner og offentlig kommunikasjon
  • Sett deg inn i bomiljøet og tenk etter hva slags bomiljø du foretrekker å bo i
  • Tenk på funksjonalitet og lys og luft fremfor størrelse.  Ingen vits å kjøpe dyre m2 som står til pynt mesteparten av tiden
  • Er du engstelig for støy fra naboer, velg en bolig av nyere dato.  Disse er bygget etter strenge lydforskrifter.
  • Innstill deg på å nyte friheten fra hagearbeid, rengjøring og vedlikehold.

Jeg må innrømmet at jeg er veldig tilhenger av leilighets alternativet for folk i moden alder,

Men det er du eller dere og ingen andre, som til slutt må komme frem til hva slags bolig dere vil bli gamle i.  Kommer dere frem til at enebolig er det dere vil trives best i er det ikke noe i veien for å kjøpe en enebolig bare det er rett type bolig med en aldersvennlig planløsning:

Les også:      Seniorer kan også kjøpe enebolig

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *