Tinglysing er en offentlig registrering av avtale mellom to parter om rettigheter og forpliktelser. De viktigste avtalene som er gjenstand for tinglysning når det gjelder fast eiendom og bolig er skjøter (dokumenter som overfører og dokumenterer eiendomsrett) og pantobligasjoner(gjeldsbevis som er sikret med pant i fast eiendom). En avtale kan godt være bindende mellom parter selv om den er tinglyst, men ved å tinglyse oppnår du rettsvern overfor utenforstående (tredjemann) og tinglyste rettigheter må respekteres uansett om man kjenner til dem eller ikke.
Kan ordnes privat
Det som er som tinglyst i den såkalte “grunnboka” hos Kartverket er det som gjelder. Både profesjonelle og privatpersoner kan sende papirer til tinglysing. Som regel er det eiendomsmegler som tinglyser skjøter og hjemmelsdokumenter som overfører eiendommen fra selger og kjøper. Men også privatpersoner kan gjøre dette. Og du kan for eksempel ordne tinglysingen selv, hvis samboeren skal kjøpe seg inn i boligen din og få en eierandel.
Tinglysingen blir riktig og går raskere
Raskere oppgjør og kortere mellomfinansiering
Når du kjøper en bolig, vil tinglysing av skjøte eller hjemmelsesdokument og pantedokumenter nå skje på følgende måte:
- Eiendomsmegler registrerer skjøtet eller hjemmelsdokumenter med alle opplysninger direkte mot Kartverket.
- Selger og kjøper utfører sin signering via nettbanken.
- I og med at eiendomsoverdragelsen blir tinglyst raskere kan selger få sitt oppgjør raskere.
- Dersom du selger en bolig som skal være en del av oppgjøret med kjøp av ny bolig, vil den elektroniske tinglysingen gi mindre behov for mellomfinansiering.
Veldig mange som kjøper bolig har en bolig å selge, så dette vil bety en klar forbedring for mange boligkjøpere.
Smidig saksgang
En del saker vil fortsatt bli behandlet manuelt. Ordningen vil bli faset inn med 50% av sakene i 2017, opp til 80% i 2019. Sammenlignet med en del andre land har vi en veldig smidig saksgang når det gjelder den formelle overføringen av fast eiendom og tinglysing. Dette blir vi fortalt av våre utenlandske kunder.
Og med den elektroniske tinglysingen ligger vi enda et hakk foran. Etter hvert vil også privatpersoner kunne ta i bruk elektronisk tinglysing.
Forenklinger ett sted kan ofte føre til endrede rutiner i den andre enden. Det er derfor spekulert i om eiendomsmeglerne vil slutte å avholde kontraktsmøter med selger og kjøper da dette var møtepunktet hvor man benyttet anledningen til å få de formelle underskrifter. Med elektroniske løsninger vil dette ikke lenger være nødvendig.
Hva som vil skje med dette vet vi ikke, men det som er sikkert er at dette ikke vil være den eneste digitale forenklingen ved kjøp og salg av eiendom.
Les også: Slik blir fremtidens boligomsetning
Leave a Reply