Husk å sjekke boder og oppbevaringsmuligheter før du kjøper bolig

Har du hørt om noen som har kjøpt en bolig og i ettertid oppdaget av boden i kjelleren eller på loftet ikke svarte til forventningene?  De fleste vil svare ja til dette.  Mange har rett og slett ikke sjekket dette på visning eller de har stolt på opplysninger fra megler eller selger.

Mitt råd er å insistere på å se dette uansett om megler ikke har tid, ikke har nøkler tilgjengelig eller gir gode muntlige forklaringer.  Boden eller bodene kan nemlig være viktige for din bokvalitet, og ikke minst for salgsverdien for boligen senere.

 Varierende krav til bodareal

I nye boliger er det krav til å levere 3 m2 innvendig bod og minst 5 m2 sportsbod.  I noen tilfeller kan innvendig bod være erstattet med skap løsning eller at boden i kjelleren er større en 5 m2.

Kjøper du en brukt bolig, uansett om den er av nyere dato, kan det hende at innvendig bod er fjernet av eier.  Dette er noe du vil se på visning og ikke kan kreve å få tilbakeført.

Sportsboden på 5 m2 skal imidlertid leveres for boliger som faller inn under nyere forskrifter.

Men selv om dette står i salgsoppgaven vil jeg råde deg til å sjekke bodens tilstand for å finne ut plassering i bygget i forhold til tilgjengelighet fra leiligheten, sikkerhet, mulighet for hensiktsmessig innredning og kjellerens tilstand i forhold til for eksempel fukt og renhold.

For eldre leiligheter er det ingen offentlige krav til bodens størrelse.  Mange misforstår dette og tror at når de har kjøpt bolig i en eldre gård så er det automatisk en bod på 5 m2 i kjelleren deres. Dette er ikke tilfelle, derfor er det ekstra viktig å sjekke bodforholdene knyttet til boliger av eldre dato.

“What you see is what you get” –  Derfor er det viktig å se på bodene, ikke bare stole blindt på opplysninger i salgsoppgaven.

Kan hende er det både loftsbod og kjellerbod tilgjengelig, noe som i så fall er et pluss.  Da må du huske å sjekke både i kjeller og loft.

I eldre gårder kan det også være større fare for fukt, dårlig tilgjengelighet og dårlig sikring av kjeller arealet.  Så vær på vakt og sjekk ut forholdene fysisk før du kjøper boligen!

Her kan du lese om hvilke mangler som kan gi rett til erstatning hvis ikke bolig med bodareal ikke står til forventningene.

Bruk boden som et ekstra rom

Dersom du har kjøpt en bolig som har en  bod med god tilgjengelighet kan du bruke denne aktivt i hverdagen og ikke bare som en lagringsplass for ting du aldri bruker.  Ikke kjøp dyre kvadrameter for å ha plass til hobbyartikler, vinterkåpene, de ekstra spisestuestolene eller , pinnekjøttgryta eller kista med bøker etter barna.

Alt dette kan stå i boden dersom du innreder denne fornuftig og smart.  Dette har jeg selv erfart da vi flyttet fra enebolig til leilighet.   Det tar ikke stort lenger tid å ta heisen ned i kjelleren for å hente ting tilpasset sesongen eller som vi trenger av og til enn det tar å gå ned i sin egen kjeller i en privatbolig.

Kanskje er du bekymret for sikkerheten.  Forutsatt forsvarlig sikring med lås er innholdet i boden en del av innboforsikringen.  Vil du gjøre det litt vanskeligere for uvedkommede å  kan du sette på en ekstra lås og sørge for at ting som har en viss verdi ikke er synlig fra utsiden.

Og stasbunaden og sølvet har det kanskje uansett best oppe i leiligheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *