Here we go again…. Lokkepriser

Boligmarkedet har strammet seg til etter nyttår.  Det er stor etterspørsel etter mindre boliger i Oslo og foreløpig litt lite boliger på markedet.  Hva ser vi da ?  JODA – lokkepriser

Når en liten bolig i tjukkeste Oslo, i et område hvor det er solgt hundrevis av sammenlignbare objekter, med prisantydning på 3,4 mill, får en sluttpris på NOK 550.000 eller 17% over prisantydning, er det noe galt.  Så mye har ikke markedet forandret seg den siste tiden. Og så mye er det ikke lov til å bomme.  Meglerne har utmerkede hjelpemidler som boligdatabasen “Eiendomsverdi” og god markedskunnskap som gjør dem fullt i stand til å sette en fornuftig prisantydning tilpasset markedsverdien.

Hvis de vil, og ikke setter egne hensyn foran forbrukerne.

Å sette pris inngår i meglers rådgivningsplikt.  Prisen skal være basert på en faglig god vurdering, gjeldende markedsforhold og befaring av eiendommen.  Videre har vi bestemmelser vedrørende markedsføring av bolig hvor det anses som villedende markedsføring å sette prisantydningen lavere enn det selger er villig til å selge for, såkalt lokkepris.  Når det er hete budrunder vil en lokkepris aldri bli avslørt fordi den endelige prisen lander langt over prisantydning.

Les også:  Kjære eiendomsmeglere – kan dere ta dere sammen og prise riktig

Jeg har kontakt med mange førstegangskjøpere som opplever denne ukulturen.  De regner nesten med at boligene går langt over prisantydning.  Allikevel er de i villrede.   Hvor mye over må jeg regne med at boligen går for ?  Tør jeg å følge med videre hvis budrunden går flere hundretusen over prisantydning?  Hva er egentlig riktig pris?

Det er i alle fall ikke prisantydningen vil jeg påstå.

For all del:

Ikke mål om en bolig er rimelig eller dyr i forhold til prisantydningen.  Den er satt på grunnlag av salgstaktikk og intet annet.  Satt lavt for å få mange på visning, hype rundt boligen og mange på lista som megler kan forsøke å få salgsoppdraget til senere.

Det verste er at forskning har vist at lave prisantydninger ikke fører til høyere sluttpris for selgerne, kanskje snarere det motsatte.  Men det kan hende selger tror det, når de innledende budene strømmer på….

Praksisen med villedende og alt for lave prisantydninger er hjerterå behandling av unge boligsøkere.  Følelsen av å tape med flere hundretusen kroner gang på gang gjør dem maktesløse og frustrerte.  

Heldigvis er jeg i stand til å hjelpe 

Heldigvis har jeg de samme verktøyene og minst like god markedskunnskap som salgsmeglerne og kan hjelpe mine kunder med å ha realistiske prisforventninger og mål for budrunden.  Ikke dermed sagt at vi alltid vinner, uforutsette ting kan skje.  Og budsjettet er ganske ofte for trangt.  Men vi vet i alle fall hvor vi står. Og i eksemplet øverst hvor min kunde var med å by, visste vi at den ville gå veldig langt over.  På grunnlag av min markedsvurdering, gjort med nøyaktig samme verktøy som meglerens.

Hva kan du gjøre hvis du oppdager at en bolig er priset for lavt?

Du kan melde fra til Forbrukertilsynet.  Og de kan gi bøter.  Om det noen gang er gitt, vet jeg ikke.  Jeg har skrevet til dem om problemstillingen, men det førte selvfølgelig ikke til noen revolusjon.  Også Eiendomsmeglerforbundet prøver å få sine medlemmer til å skjerpe seg.  Men i et et sterkt konkurransepreget marked hvor meglerne løper etter nye oppdrag og lever på provisjon, taler de for døve ører.

Meglers prisfastsetting skal også dokumenteres.  Finanstilsynet har sagt fra at de forventer at slik dokumentasjon innarbeides i meglerforetakenes rutiner.

Akkurat i dag skulle jeg ønske at jeg var inspektør fra Finanstilsynet.  Det hadde vært en sann nytelse å kunne sjekke om dokumentasjonen fantes og om den i tilfelle holdt
vann …….

Har du merket at jeg er litt irritert når du leser dette?

Da har du helt rett.

Jeg er forbanna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *