Norge er et vakkert land

Sitter på Hurtigruta og skriver dette innlegget.  Er så heldig at jeg har kunnet unne meg en 3 dagers tur med Hurtigruta fra Tromsø til Florø.  Turen byr på storslått natur og et sunt innblikk i hvordan folk bor og lever utenfor det sentrale Østlandsområdet.

Som den boligjunkie jeg er,har jeg tittet mye på boligene og fritidseiendommene vi passerer.  Og når vi har hopper av på korte stopp underveis, er det morsomt å observere sentrumsstrukturen og hva slags hus det er på stedet.  Og en liten titt i vinduet hos den lokale eiendomsmegler forteller selvsagt om helt andre boligpriser enn vi er vant til rundt Oslo.

Beliggenhet – beliggenhet – beliggenhet

For øvrig ser det ut til at stikkordene beliggenhet – beliggenhet – beliggenhet også gjelder på mindre steder.  Nybygde hus er plassert på knatter med utsikt til sjø og natur og helst så nær sjøen som mulig.  Romslige og flotte hus, om enn ikke alltid med strøkstilpasset arkitektur.

StokmarknesLeilighet i sentrum

Det ser også ut til at folk ønsker seg leilighet i sentrum, uansett hvor liten byen er.  På alle steder har jeg sett igangsatte leilighetsbygg i sentrum og nær sjø og havn.  Bekrefter at trenden med å flytte fra enebolig til leilighet når man blir eldre gjelder overalt i landet.

Sentrumsutvikling

Apropos sentrum.  Det er trist å se at sentrum i mange av de små byene er utarmet (gjelder ikke bare her Nord).  Mange ledige butikklokaler og lite liv.  Skyldes nok at kjøpesenteret er plassert utenfor bysentrum, og det er dit folk reiser for å handle og for servicetjenester. Der hvor de har klart å plassere kjøpesenter i eller nær sentrum er det mer liv laga.  En trist utvikling som er meget vanskelig å reservere.

Storkmarknes sentrum                                                   Storkmarknes

Naturen er uansett intet mindre enn overveldende.  Den gir både næringsgrunnlag og livskvalitet for folk som bor her.  Og en solid vitamininnsprøyting til oss som bare er på besøk.

Trollhatten                                                                Trollhatten

God helg – vi snakkes i Oslo neste uke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *