Sitter på boligkonferanse hvor Husbanken presenterer tiltak for vanskeligstilte på boligmarkedet. Det viktigste tiltaket er å tilby såkalt startlån. Dette har gunstigere rente, lengre avdragstid og ikke minst lempeligere krav til egenkapital enn et vanlig banklån. I juni 2014 ble forskriftene for startlån endret slik at ungdom ikke lenger er en berettiget målgruppe til å søke dette lånet. Bortfallet av denne muligheten kom i tillegg til at det generelle egenkapitalkravet for boliglån var økt fra 10 til 15%, noe som spesielt gjorde lånemulighetene vanskeligere for unge lånesøkere. I disse dager er Finanstilsynets forslag til nye forskrifter om krav til utlånspraksis i bankene blitt offentliggjort. Også disse vil gjøre det vanskeligere for unge mennesker å få lån og dermed tilgang til boligmarkedet. Det får meg til å tenke: “Er det de unge som må betale prisen for å oppnå finansiell stabilitet?”
De nye retningslinjene fra Finanstilsynet som er foreslått oppgradert til forskrifter er ikke vedtatt politisk. Dette vil skje i løpet av mai.
Dersom forslagene blir vedtatt som en forskrift og ikke retningslinjer som nå, mister bankene sin handlefrihet til blant annet å:
- Utøve skjønn for eksempel ved å gjøre unntak fra 85% regelen (15% EK)
- Gi avdragsfrihet på lånet
- Godkjenne kausjonister – ikke bare pant i annen eiendom som sidesikkerhet
- Ta hensyn til fremtidige inntekter ved stresstest av betalingsevne dersom rentene øker.
Dette vil vil berøre unge lånesøkere, nyutdannede og andre i starten av sin yrkeskarriere. Finanstilsynets boliglånsundersøkelse fra 2014 viste at ca 40% av boliglån til låntakere under 35 år er innvilget på grunnlag av unntak fra retningslinjene. Da sier det seg selv at inndragning av muligheten til å gjøre unntak vil ramme gruppen unge i særlig stor grad.
[…] et tidligere blogginnlegg stilte vi spørsmålet om det er de unge som skal betale prisen for å skape […]