Hva slags saker må Eiendomsmeglerne betale erstatning for ?

Da jeg var på Eiendomsmeglerforbundets Høstkonferanse, fikk jeg et interessant innblikk i forsikringsverdenen for eiendomsmeglere, spesielt når det kommer til erstatningsansvar. Tryg Forsikring sto på scenen og delte innsikt i hvilke feil som ofte fører til erstatningskrav. La meg gi deg en kort oppsummering.

Bakgrunnen for forsikringen er ganske enkel. Når du som kjøper oppdager mangler ved boligen etter kjøpet, kan du klage til selgeren eller deres forsikringsselskap, samt til megleren og deres forsikringsselskap. Selgeren er ansvarlig i henhold til Avhendingsloven, mens megleren har ansvar etter Eiendomsmeglerloven. Begge parter har vanligvis forsikringsselskaper med egne advokater, så det er viktig å ha boligkjøperforsikring for å få juridisk støtte i en reklamasjonssak.

Nå, hva er det egentlig som topper statistikken over feil meglerne gjør? Lovlighetsmangler tar soleklart førsteplassen. Dette er situasjoner der det er noe ulovlig ved boligen, for eksempel en kjellerstue uten godkjenning, ikke-godkjente utleieenheter, eller ulovlige tilbygg. Når meglerne må ty til forsikringen for å utbetale erstatning, betyr det at de ikke har informert tilstrekkelig om slike forhold ved boligkjøpet. Meglerne har da brutt sin plikt til å gi viktig informasjon, som loven og god meglerskikk krever.

Selv om det fra 2022 er innført endringer i Avhendingsloven og introduksjonen av Tilstandsrapporter for å stramme inn kravene til informasjon om ikke-lovlige forhold i boliger, viser statistikken at det fortsatt er en vei å gå for Eiendomsmeglerne.

På den positive siden ser det ut til at kjøpere blir stadig mer bevisste når det gjelder å oppdage slike forhold i boliger til salgs. Dere tar beslutninger med tanke på dette, både i kjøpsprosessen og i vurderingen av boligens verdi. Fortsett det gode arbeidet!

Hvis du er usikker på hvordan du skal vurdere informasjon om ikke-godkjente bygningsdeler og tiltak i en bolig du vurderer å kjøpe, ikke nøl med å ta kontakt.  Så kan vi gå gjennom det sammen.

Les også:    Er det lurt å kjøpe bolig som mangler godkjenninger ?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *