Er det lurt å kjøpe bolig som mangler godkjenninger?

Mange boliger som ligger ute for salg mangler offentlige godkjenninger når det gjelder for eksempel bruk av rom for varig opphold eller med utleieenheter som ikke er godkjent. Er det lurt å kjøpe en slik eiendom?

Dersom rom eller tilbygg i boligen ikke er godkjent skal dette være oppgitt i salgsmaterialet.  Dessverre er ikke dette alltid så tydelig, da det noen ganger blir omformulert med at det er “bruken av rommet som danner grunnlaget for fastsettelse av P-rom (primær rom)” og andre snirklede formuleringer.  Ser du noe slikt bør det ringe en bjelle:  Fins det rom som ikke er godkjent her eller hvorfor er det ikke bare oppgitt P-rom uten noen forbehold? Dette er ofte tilfelle når det gjelder kjellerstuer og lignende.  De er ofte ikke godkjent av bygningsmyndighetene fordi vinduene er for små eller at det ikke oppfyller kravene til rømningsveier.

Ikke godkjente utleie enheter

Så har vi utleieenheter som ikke er godkjent men som leies ut allikevel.
Er det så farlig da?  Dette har jo tidligere eier gjort i årevis uten at det har medført konsekvenser. Ja – det kan være farlig selv om våre kommunale bygningsmyndigheter ikke er de ivrigste til å inspisere.  Du kan faktisk risikere bøter på opp til kr 200.000, Som kjøper overtar du all risiko rundt det som måtte være ulovlig ved boligen. Dette gjelder også endringer som ikke er byggemeldt, slik som utvidelser, ikke godkjente tilbygg og kjellerrom for utleie.

Og det spiller egentlig liten rolle om selger har informert om ulovlighetene eller ikke.  Får du bøter fra kommunen, må du ta kampen med selger og eventuelt eierforsikringsselskapet i etterkant.

Opplysninger fra megler

Dette med opplysning fra selger og megler er veldig viktig.  Det er ikke å forvente at kjøpere skal avdekke lovlighetsmangler på egen hånd.  Norges Eiendoms-megler Forbund og eierskifteforsikringsselskapene oppfordrer landets meglere til å undersøke om det finnes lovlighetsmangler i boligen før den legges ut for salg og ikke minst opplyse klart om det dersom det finnes.  Det aller beste er om selger retter opp mangelen før boligen legges ut for salg.  Men dette kan ta lang tid og koste penger og da velger man heller å legge boligen ut for salg med ulovlighetene.  I teorien burde dette i det minste påvirke prisen, men det er heller ikke alltid tilfelle.

Gjør det helst ikke men vær i alle fall svært forsiktig

Som kjøpsrådgiver vil jeg i likhet med Forbrukermyndighetene advare mot å kjøpe en bolig med ikke godkjente forhold.  I så fall bør du ha oversikt over hva dette er, hva det vil koste å utbedre og søke om godkjenning og om slik godkjenning i det hele tatt ville kunne oppnås.  Og ikke minst: Sørg for at dette ekstraarbeidet og kostnadene avspeiler seg i prisen du betaler for boligen.

Det jeg har spurt meg selv, og andre som opererer i boligmarkedet er:

Hvorfor i all verden er det lov å selge boliger med ikke godkjente rom og tilbygg? Kunne man ikke bare innføre en regel om at alle boliger som selges skal være 100% godkjent, punktum?  Jeg har ikke mottatt noe entydig og fornuftig svar.

Hva mener dere?

Les også:
Har du lyst til å få avdekket ulovligheter og andre risikomomenter ved en bolig du vil kjøpe?
IKKE KJØP KATTA I SEKKEN

2 Comments

Birgitte jonson

Ikke lett å skjønne jungelen av lovverk- når ansatte i plan og bygningsetaten ikke skjønner null og niks – og man får forskjellige svar hver gang

Reply
Sindre

Veldig bra artikkel.

Ser sjøl på eit hus nå med en garasje som er bygd for 50m2 og da gjelder ikkje so mange regler. Men her har dei hevet taket og de er blitt målbart areal i overetasjen.

Dermed så må den brannsikkrest og gjerne gjøres noe med fluktveger.

Det er trekt i fra 25.000 pga dette.
Og de virker som at folk gir blaffen i de. Blir spennende på visning og sjå kor mange som gir gass på dette.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.