Er det lurt å kjøpe prosjektert bolig om dagen?

Hva sier boligkjøperne om å kjøpe en prosjektert bolig?⠀
De sier at de IKKE ønsker å kjøpe en prosjektert bolig akkurat nå.

På Arendalsuka ble det presentert svært nedslående tall fra byggebransjen og utbyggere.

Både salg og igangsetting av nye prosjekter er det laveste siden 1999.
For boligkjøperne er ikke dette godt nytt. Det blir større press på bruktboligmarkedet og et mindre totaltilbud av boliger til salgs.

Nesten ingenting nytt legges ut i markedet om dagen. De boligene som er til salgs fra utbyggere er «restlager» fra prosjekter lagt ut i fjor eller året før. Sannsynligvis er ikke disse de beste boligene. Eller de er svært dyre fordi de ble priset da nyboligsalget var på topp.

Det blir som å komme til klesbutikken på slutten av salget, det er ikke så mye fint og så mange størrelser igjen ……

Men for all del, det kan finnes ledige boliger som passer for deg og som du kan få til en spiselig pris.  Du kan ikke regne med rabatt, men kanskje kan du forhandle deg frem til noen ekstra tilvalg, avslag på felleskostnader i en periode eller andre goder.

Her har du huskeliste ved kjøp av prosjektert bolig


Skal nyboligsalget komme virkelig i gang igjen må nye prosjekter komme ut i markedet. Da blir som regel også restlagrene på eksisterende prosjekter solgt ut.  Akkurat nå er det veldig usikkert når det kan skje.


I debatten jeg hørte på, fikk jeg vite at utbyggerne ønsker seg:

Lavere byggekostnader
Hurtigere saksbehandling hos kommunene
Arealer frigitt til boligbygging
Risikoavlastning
Større involvering og finansiering av prosjekter vi Husbanken

Alt dette er opp til myndighetene å gi dem, først og fremst kommunene. Hva de selv kan gjøre hørte jeg ikke så mye om, men de jobber forhåpentligvis med saken.

Jeg tenker at tiden jobber for deg som ønsker en helt ny bolig, men det kan ta litt tid før drømmeboligen kommer på markedet. Når det skjer vil sannsynligvis prisene være korrigert ned til et nivå som boligkjøperne er villig til å betale.
Dersom du ikke finner ut at den ultimate drømmeboligen allerede ligger ute for salg, vent til det hele rører på seg igjen. Men vær klar over at det kan ta tid, nedgangen kan dessverre vare en stund.

En langvarig stopp i nybyggingen vil kunne få negative konsekvenser for bruktboligmarkedet ved at prisene presses ytterligere oppover, særlig i pressområder som Oslo.  Så la oss håpe det ikke blir en langvarig stopp.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *