Derfor skal ikke kjøpere la seg skremme av boligprisutviklingen

Eiendom Norge, som organiserer norske eiendomsmeglerforetak, har nettopp kommet med boligpristallene for juni.  De er ansvarlig for den toneangivende boligprisstatistikken i Norge som publiseres hver måned.  Hva forteller statistikken for juni og hvordan påvirker utviklingen deg som skal kjøpe?

Prisene steg med 0,8% i juni, “en av de sterkeste oppgangen i boligprisstatistikkens historie” blir det meldt i overskriftene.  Og samtlige presseaktører følger opp med samme budskap.

Men hva er den egentlige historien bak tallene?

Jo, at prisene er tilbake der de var før koronakrisen:

Prisene falt 1,4% i mars, 0,5% i april og økte deretter 0,8% i juni. Det går vel omtrent i null etter min ringe hoderegning.

“Omsetningfallet som følge av koronakrisen er så godt som hentet inn igjen” står det lenger ned i pressemeldingen fra Eiendom Norge. Og på tross av rekordøkning i juni spås det, som følge av svak økonomisk utvikling i Norge og internasjonalt, en moderat prisutvikling fremover.

Disse nyansene er viktig å få med seg, ikke bare overskriftene.

Status boligprisvekst siste år

Prisene på landsbasis er 3,5% høyere enn for ett år siden.  Så har vi lokale variasjoner hvor Oslo har en sterkere vekst.  Her er boligprisene 5,4% høyere enn for ett år siden. Når rentene er så lave som nå kan det være grunn til å frykte en uforholdsmessig stor økning i boligprisene fremover.  På den annen side er de økonomiske utsiktene ikke så gode, og de fleste eksperter tror at dette vil holde utviklingen i sjakk.  Eventuelt vil myndighetene reagere med renteøkning eller tilstramming i boliglånsforskriften.

Så til deg som skal kjøpe: 

Pust med magen og ikke frykt en voldsom økning i prisene fremover.  Forhold deg til et normalt og selektiv boligmarked hvor det er kamp om de mest attraktive boligene, mens andre rusler avgårde med en eller to budgivere på banen.

Med utspillet om tidenes økning i juni vil Eiendom Norge antagelig påvirke mange selgere til å legge ut boligene sine allerede i sommer.  De ønsker seg et aktivt boligmarked og flere salgsoppdrag til meglerne i sine medlemsbedrifter.

Og vet du hva; flere boliger på markedet er også bra for deg som skal kjøpe.    Det blir mer å velge mellom og mindre prispress.

Så kanskje du skal du holde øynene åpne fremover selv om det er ferietid.  Du er vel hjemme i gamlelandet uansett, og har anledning til å følge med.

Jeg er tilgjengelig for spørsmål og hjelp til kjøp hele sommeren!

GOD SOMMER!

Vennlig hilsen
Boligdama
Trude Larsen
T: 950 37 330 e.post:  trude.larsen@boligkjopsradgiver.no

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *