Hva slags bolig lønner seg å kjøpe for utleie?

Selv i disse tider er det folk som ønsker å kjøpe bolig for investering og utleie. Jeg har i det siste fått mange forespørsler om hjelp til å vurdere ulike kjøpsobjekter med tanke på investering.  Kanskje det lave rentenivået gjør det fristende for mange?

Lysten til å kjøpe sekundærbolig kan være drevet av ulike behov og motiver.  Kanskje skal du kjøpe som ledd i forretningsvirksomhet eller det er en enslig investering for å sikre barna eller familiens økonomi.

Uansett er det noen momenter som er viktig å ta hensyn til ved kjøpet:

  • Kjøp i et område hvor det forventes prisvekst de kommende år, forutsatt at boligmarkedet holder seg stabilt.  Gjerne et sted som er under utvikling og hvor det vil skje positive ting de nærmeste år
  • Ha et langsiktig perspektiv – minst 5 år.  Tiden hvor man kunne tjene store penger på 2 års eietid er forbi.  Husk at kostnadene ved kjøpet som dokumentavgift også skal “tjenes” inn.  Og når du skal selge igjen skal kostnadene til salgsmegler betales.
  • Se etter boliger med lave felleskostnader og hvor det ikke forventes større økninger av disse
  • Kjøp gjerne en nyere bolig.  Inngangsbilletten vil være litt høyere men felleskostnader og kostnader til vedlikehold vil bli mindre
  • Kjøp eierseksjon – selveierbolig -og sjekk ut hvor mye du kan få i månedlig leie på boligen
  • Er du veldig handy eller har tilgang på rimelige håndverkertjenester (ikke svart!) kan du kjøpe oppussingsobjekt.  Hvis ikke søk etter bolig med midlere eller bra standard
  • Kjøp til en pris som ligger innenfor generelt nivå for markedspris.  Lar du deg rive meg og går for høyt, kan det ta lang tid før investeringen din vil kaste av seg.
  • Tenk over om du skal sette bort utleien etter kjøp og ta dette med i kalkulasjonen.  Det vil som regel lønne seg å bruke en profesjonell utleiemegler for å sikre leieinntektene og investeringen.
  • Følg hjertet, men bruk mest hjernen når du kjøper for investering

Det siste punktet, om å følge hjernen, viser seg å være vanskelig for noen av de som skal bruke sparepengene sine til å investere i i en sekundærbolig.  De vil så gjerne forelske seg i boligen de skal kjøpe og tenker at de må like den så godt at de kan tenke seg å bo der selv.   Dette kan være litt riktig tenkemåte, men ikke på samme måte som når du kjøper bolig til eget bruk.  Legger du for mye vekt på følelsene kan du lett komme til å kjøpe feil bolig eller risikere å ikke komme i mål.   Dette har jeg av og til opplevd som boligkjøpsrådgiver, men som regel lander vi på et minste felles multiplum hvor de bare blir litt forelsket og  fornuften seirer.

Dersom du skulle få problemer med utleier i  eller etter kontraktsperioden, kan du få noen nyttige tips om hva som gjelder vedrørende erstatning fra leietaker her.

Sjekk hva som blir igjen av leieinntektene

Før du bestemmer deg for å kjøpe sekundærbolig bør du finne ut hvor mye som blir igjen når renter og avdrag på lån og felleskostnader er betalt.  Og husk skatten du får på utleievirksomheten.  Det er ikke alltid dette regnestykket går i pluss.  Allikevel kan det være grunner til å ta steget, for eksempel for å bruke det som et slags middel til “tvungen” sparing.   Mine kunder får i forkant av kjøpsrådgivningen, alltid beregninger fra meg som gir dem et anslag på mulig månedlig inntjening, slik at de har et realistisk utgangspunkt før vi setter igang.

Ønsker du å vite mer eller diskutere muligheten for kjøp av sekundærbolig, ta kontakt for en uforpliktende samtale eller send meg en mail.

Vennlig hilsen
Boligdama
Trude Larsen
T: 950 37 330
e.post: trude.larsen@boligkjopsradgiver.no

Hjelp til kjøp av bolig- produkter og priser

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *