Hvorfor får vi ikke riktig inntrykk av boliger til salgs?

En viktig del av min jobb som boligkjøpsrådgiver er å lese boligannonser og salgsmateriale for å gi mine kunder kvalifiserte råd.  Jeg opplever at det ikke alltid er så enkelt å finne den informasjonen jeg trenger på en rask og god måte. 

Når jeg som profesjonell har vanskelig for å få oversikt, er det rimelig å anta at den vanlige boligsøker sliter med det samme.  Behøver det å være slik og hva kan gjøres for å bøte på problemet?

Her er noen innspill til de som tilrettelegger et boligsalg:

  • Ha alltid med plantegning i annonsen.  Dette er viktig for at kjøper skal kunne få et bilde av om boligen er det han leter etter.  Det er et rimelig krav at plantegningen er tilgjengelig ved første blikk på annonsen.  Den er mye viktigere enn bilder av kanelboller og vaser.
  • Ha alltid med fasadebilde hvis det er et leilighetsbygg, selv om den ikke skulle være av den mest flatterende ved første øyekast.  Mange er opptatt av byggestil eller ønsker å kjenne igjen bygget og nøyaktig hvor i byen det ligger.
  • La bildene vise den reelle utsikten fra vindu eller balkong. Går det for eksempel en vei mellom bygget og det idylliske friområdet, la det fremkomme på bildet.
  • La det fremgå klart ved første øyekast at leiligheten ligger i 1.etasje.  Dette syndes det mot for å  at folk som har krysset av for “ikke 1.etasje” på finn.no også skal få treff på annonsen.  Får de mer lyst på 1. etasje når de ser de fine bildene? Nei, tror ikke det; –  og de har jo valgt bort 1. etasje for en grunn.
  • La det fremgå tydelig om parkeringsplass eller rett til fast parkering følger med boligen.  Parkering med * tegn bak som viser seg å være mulighet til beboerparkering på gata er ikke fast parkeringsplass, ei heller muligheten til å sette seg opp på en venteliste.
  • Ha alltid med tilstandsrapport fra takstmann.  Den gammeldagse taksten gir lite eller ingen informasjon om boligens tekniske tilstand og nå som vi er blitt vant til tilstandsrapporter mange steder, fremstår den som enda mer blodfattig.  Tilstandsrapporter for alle boliger vil sannsynligvis komme når endringene i avhendingsloven trer i kraft, sannsynligvis tidlig i 2021. Men hvorfor ikke begynne å tilpasse seg allerede nå?  Uavhengige av hva andre meglere i nærområdet gjør.
  • Opplys om energikostnader i salgsoppgaven og da i kroner og øre, ikke kwh eller lignende.
  • Omtal reguleringsforhold og mulig utbygging som vil kunne berøre eiendommen på en eller annen måte med forståelig språk i salgsoppgaven.  Det vil være et godt alternativ til kun å legge ved omfattende regulerings- og kommuneplaner som svært få klarer å forstå eller orker å lese.

Selger og megler er pålagt å gi riktig informasjon om forhold ved boligen som kan ha betydning for handelen.  Derfor gis det som regel nødvendig informasjon i en eller annen form.  Det er bare ikke så lett å få øye på alltid. Mange meglere lever etter mantraet at deres oppgave er å fremheve det positive og nedtone det negative ved boligen. Det er mulig dette er riktig strategi.  Selv har jeg mer tro på å gi tydelig informasjon om sterke og svake sider ved boligen slik at boligkjøperne ikke blir skuffet når de ser boligen. Til syvende og sist vil dette kanskje gi større uttelling ved salget.

Les også:    Derfor lønner det seg å redusere usikkerhet

Og – sist men ikke minst vil tidlig og god informasjon gjøre det enklere for boligkjøperne å finne de riktige objektene.  Å lete etter bolig er en krevende jobb.

Slik kan du få hjelp til unngå å kjøpe “katta i sekken”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *