Finnes det objektive sannheter i bolighandelen?

Spørsmålet er kanskje betimelig når vi ser hvor mange interesser som er vevd i hverandre blant aktørene i bolighandelen.  Og hvor ulikt de kan se på ting.  

Verdien av en bolig vurderes ganske ulikt alt etter hvilken posisjon du er i:

  • Er du selger vil du ha høyest mulig pris når du selger og dessuten synes du at din bolig er spesielt fin
  • Megleren ser på boligen din som et salgsobjekt og er opptatt å selge til en god pris.  Samtidig må reglene for god meglerskikk og markedsføring av bolig overholdes.  Han eller hun har ikke samme følelsesmessige tilknytning til boligen som du har.
  • Banken er opptatt av å holde verdien nede for å minimalisere sin risiko ved utlån
  • Det er en utbredt oppfatning at skattetaten vil ha en høy verdivurdering for å kunne skattlegge høyest  mulig.
  • Kjøperen til din bolig oppfordres til å lete etter feil og mangler ved boligen og er opptatt av å kjøpe til lavest mulig pris

 

I denne jungelen av ulike interesser og forventninger, sier det seg selv at det ikke er mulig å finne objektive sannheter.  For eksempel sannheten om hva en bolig egentlig er verdt .

Les også:   Slik treffer du riktig på pris når du kjøper bolig

En bolighandel kommer i stand når de ulike aktørenes vurderinger møter hverandre og innenfor det handlingsrommet som økonomien setter.  Som kjøper eller selger opererer du ikke i et vakuum, men blir formet av de rådene og den jobben som de ulike profesjonelle aktørene gjør for deg.

Egne eksperter som står på kjøpers side

Da jeg begynte med boligkjøpsrådgivning i 2015 var det i erkjennelsen av at mange anser at den tradisjonelle eiendomsmegleren først og fremst er selgers representant i bolighandelen.  Og med undersøkelser i ryggen som viste at boligkjøpere kunne tenke seg å få hjelp av egne uavhengige rådgivere som ikke samtidig solgte boliger.

Senere, når virksomheten ble innlemmet i Krogsveen familien har vi fått svar på at boligkjøpere har tillit til at en aktør som er kjent for å selge boliger godt kan kan tilby god og objektiv rådgivning til kjøpere i boligmarkedet.  Spesielt hvis rådgivningen utføres av egne eksperter som står på kjøpers side.

Derfor har vi valgt å organisere Krogsveen kjøpshjelp i eget selskap utenfor Eiendomsmegler Krogsveen.  Og med egne eksperter på boligkjøp.  Fremdeles utdannede eiendomsmeglere men med formålet å være partsrådgivere for kjøpere før, under og etter boligkjøpet. Vi jobber mot hele boligmarkedet og behandler alle boliger likt, uansett hvem som selger dem.

Alt avhenger av øynene som ser

Tilbake til spørsmålet om objektive sannheter.  Hva som er sant avhenger av øynene som ser.
Vi ønsker å være kjøpers øyne i bolighandelen.  Ved å bruke alle verktøy som er tilgjengelige i boligmarkedet, slik som boligdatabasen Eiendomsverdi, vår fagkompetanse og markedskunnskap.

Les mer : Bedre boligkjøp med kjøpshjelp.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *