Slik var det å kjøpe bolig privat

Maren har nettopp kjøpt en rekkehusleilighet privat. Selger hadde benyttet seg av tjenesten Propr og stod for salget av boligen selv.  Maren har kjøpt og solgt boliger tidligere, da ved hjelp av eiendomsmegler.  Er det egentlig noen stor forskjell sett fra kjøpers ståsted?

Maren innleder sin fortelling med å si at hun i utgangspunktet var skeptisk til å gå videre med boligen da hun så annonsen, fordi selger skulle selge selv.  Men siden den lå i hennes drømmeområde og oppfylte mange av hennes kriterier bestemte hun seg for å gå videre med kjøpet. Jeg ble også beroliget at det lå ved en teknisk tilstandsrapport i salgsmaterialet forteller hun.  I tillegg søkte jeg hjelp fra boligkjøpsrådgiver som stod på min side gjennom hele prosessen.

Visning

Visningen med selger gikk veldig bra, forteller Maren.  Med selger til stede var det lett å få svar på uformelle og praktiske spørsmål om området og boligen.  Hvordan er naboskapet, hvordan fungerer tekniske innretninger og hva som er blitt gjort av oppussing for eksempel.  Ulempen når det selges uten megler, er at det ikke er mulig å kryssjekke opplysningene og dra nytte av meglers lokalkunnskap  og annen objektiv informasjon rundt selve salget.    Dette savnet jeg både på selve visningen og etter, sier Maren videre.  Jeg pleier ofte å ringe megler etter visning og spørre noen kontrollspørsmål.  Dette var ikke mulig i dette tilfellet.

Budrunde

Jeg hadde fått hjelp av boligkjøpsrådgiver til å vurdere markedsverdien av boligen og var godt forberedt til budrunden, forteller Maren.  Det automatiske budsystemet som selger benyttet fungerte bra og var veldig transparent og raskt. Alt gikk automatisk og plutselig fikk jeg elektronisk beskjed om at boligen var min.  Da ble jeg selvfølgelig veldig glad.

Kontrakt og overtakelse

Kjøpekontrakten var en standard kontrakt.  Det tok litt tid før denne ble sendt meg og i mellomtiden fikk jeg ingen informasjon om videre prosess opplyser Maren.  Det savnet jeg litt da man som regel er litt gira etter et boligkjøp og ønsker mest mulig informasjon.

Da vi kom til overtakelsen støtte vi dessverre på problemer tilføyer Maren.  Jeg var misfornøyd med rengjøringen.  Dette ble bemerket i overtakelsesprotokollen men ble allikevel ikke ordnet tilfredsstillende etter min oppfatning.  Fordi jeg ikke hadde formulert tilbakehold av penger 100% formelt korrekt, ville ikke oppgjørsmegler hos Propr ta hensyn til min situasjon.  Selger hadde da alle kort på hånden .  Da savnet jeg virkelig en megler til å hjelpe oss med å løse opp i floken.

Krever mer kunnskap å kjøpe privat

Maren sammenfatter prosessen hun har vært igjennom slik:

Alt i alt kom jeg greit gjennom kjøpet.  Det var betryggende å ha med seg boligkjøpsrådgiver for sikre at jeg fikk alle opplysninger jeg har krav på og tolke disse.  Samt gi meg råd underveis i prosessen.  Å kjøpe privat krever etter min erfaring større kunnskaper og årvåkenhet enn når du kjøper en bolig gjennom megler, avslutter hun.

Les også:   Tar du sjansen på å kjøpe bolig uten megler?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *