Slik kan du bruke forkjøpsretten riktig

Dersom du er medlem i et boligbyggelag,  OBOS,  Usbl eller ABBL for eksempel, kan du ha en stor fordel når du skal kjøpe bolig.

Da har du nemlig forkjøpsrett på boliger i borettslag som er tilknyttet boligbyggelaget.

Lengden på medlemsskapet, eller den såkalte ansienniteten, bestemmer hvilken plass du har i køen dersom flere medlemmer melder seg interessert.

Når du benytter deg av forkjøpsretten, må du tre inn i budet og betingelsene som er fastsatt gjennom et åpent salg av boligen i markedet.

Det vil si at forkjøpsretten først kan endelig benyttes når pris og overtakelsesdato er endelig bestemt mellom selger og kjøper.

Påvirker prisen

Muligheten for at boligen kan bli  tatt på forkjøpsrett, får ofte stor innvirkning på salgsprosessen og budgivningen. Argumentet om at forkjøpsrett kan benyttes bidrar dessverre ofte til at salgsprisen dras opp, særlig på attraktive objekter.

Megler bruker dette riset bak speilet i budrunden, jo høyere pris jo mindre sjanse for at boligen blir tatt på forkjøpsrett.

Dette er det ikke ulovlig å opplyse om, og kanskje heller ikke umoralsk. Men i noen tilfeller kan det gå for langt etter min oppfatning.

Som da en kjøper økte sitt endelige bud godkjent av selger med kr 50.000 for å sikre seg boligen.

Jeg er ikke en sterk tilhenger av at folk skal by mot “seg selv” i en bolighandel.  Paradokset var at boligen likevel gikk på forkjøpsrett, så her førte metoden kun til oppblåsing av salgsprisen.

Dette bør du gjøre hvis du er interessert i en bolig ?

 

  • Ikke fortell megler på visning at du har forkjøpsrett og planlegger å benytte denne.

 

  • Ikke vær med i selve budrunden, stol på at ansienniteten din vil gi deg mulighet til å kjøpe boligen.  De andre budgiverne klarer sikkert å få prisen høy nok!
  • Ikke meld forkjøpsrett før etter at den ordinære budrunden er avsluttet.  Dette avhenger av fristen for å melde forkjøpsrett, men ofte er denne kl 24.00 en eller to dager etter budrunden.Dersom det er parallellavklaring, avklaring av forkjøpsrett parallelt med salget, er fristen som regel før budrunden og da kan du ikke vente.
  • Meld deg på selv om du ikke har den beste ansienniteten blant de som har meldt seg.   Det er ikke bindende å melde seg interessert og derfor hender det ofte at mange avstår fra å benytte forkjøpsretten.

Øker i bruk

Dette “spillet” i forhold til forkjøpsrett har tilspisset seg ganske mye den siste tiden, spesielt i Oslo.

I OBOS går ca 30% av boligene på forkjøpsrett.

I en perfekt verden skulle det være unødvendig å holde kortene så tett. Men på samme måte som at du aldri skal vise finanseringsbeviset til megler, skal du heller ikke opplyse om forhold rundt forkjøpsretten.

Det er sikkert ikke særlig morsomt å lese disse tipsene dersom du ikke har et medlemsskap i et boligbyggelag å lene deg på. Mange har kjent på smerten av å ha fått tilslaget på en bolig men mistet den til en med forkjøpsrett.

Men det er mange hundre tusen av dere som har en slik mulighet, og da velger jeg å gi dere noen tips på veien.

Og det viktigste tipset av alle er:  Meld dere selv og barna inn i boligbyggelaget snarest uansett hva du måtte mene om systemet med forkjøpsrett.

Det er til din fordel som kjøper. Du skal vite at selv en kort ansiennitet kan gi deg den drahjelpen du trenger for å komme i land med boligkjøpet.

Jeg har erfart at flere av mine kunder har kommet i mål nettopp ved at vi har holdt kortene tett og håndtert bruken av forkjøpsrett på en smart måte.

Tips oss gjerne dersom du har noen erfaringer med forskjøpsretten eller spørsmål rundt dette og boligkjøp.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *