Er dagens budregler til ulempe for boligkjøper?

I henhold til Eiendomsmeglerforskriften er det laget budregler som alle eiendomsmeglere skal følge i budprosessen. Disse reglene er ment å skape en rettferdig og åpen prosess, men det er klare svakheter som kan være til ugunst for kjøperne i budforhandlingene.

Nylig var jeg involvert i budgivningen på en enebolig som hadde vært på markedet i flere uker. Etter å at min kunde hadde gitt et bud fikk han bekreftet at budet var mottatt, men det var lavere enn et bud som var gitt inn tidligere. Dermed ble ikke budet sendt ut via SMS varsel til interessentene.  Da jeg fikk vite dette ble jeg litt i stuss og ringte megler.  Deretter undersøkte jeg budreglene og fant at hun faktisk hadde handlet i tråd med reglene.

      Hennes argument for ikke å sende ut budet til interessentene var følgende:

Vi må sørge for at budgivningen går vår vei (les selgers) og vil nå forsøke å bearbeide han som ga det høyere budet.  Sender vi ut et lavere bud kan vi oppmuntre interessenter til å gi lavere bud.

Du kan lese budreglene her.

Denne bloggen handler om punkt 1 og 6.

1.
forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen, herunder om relevante forbehold.

6.
Megleren skal så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne skriftlig orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgivere at budene deres er mottatt.

Behov for endring

Det burde være en plikt for meglere å informere om tidligere budene uten at kjøpere må spørre. Å vite hva tidligere interessenter har vurdert eiendommens verdi, spesielt på boliger som har vært på markedet en stund, er essensielt for kjøpere.
Denne informasjonen kan dessuten hjelpe kjøper til å vurdere om han ønsker å gi et bud som allerede er avslått, selv om det kan være en mulighet å prøve ut hvis boligen har vært i markedet en lang stund.

Det er også på høy tid at formuleringene «så langt det er mulig og nødvendig» blir fjernet fra regelverket. Dette gir for stort spillerom til å sjonglere med informasjonen til selgers fordel.  Og i dagens digitale tidsalder bør det ikke være praktiske hindringer for å informere om alle budene som er mottatt.

En rettferdig budprosess for alle

Eiendomsmeglerloven krever at meglere drar omsorg for begge parters interesser – både selger og kjøper. Da må budreglene endres for å sikre at partene står mer likt i budforhandlingene. Dette vil ikke bare bidra til en mer rettferdig prosess, men også øke tilliten mellom alle involverte parter.

Oppfordring til kjøpere

Når du skal gi bud på en bolig, husk å spørre megleren om tidligere bud – hva summene var, og om de ble avslått. Hvis det har vært tidligere visninger, og et lavere bud ble lagt inn, vil det kanskje være veldig stille fra megleren om dette. Det finnes ingen garanti for at du vil bli varslet, da beslutningen helt og holdent ligger hos megleren.

La oss jobbe mot en balansert bolighandel hvor informasjonen er åpen og rettferdig for alle parter.  Det er på høy tid at vi får en endring i budreglene – for kjøpernes skyld!

 

Foto: www.friberg.no

PS:  Min kunde har kjøpt et annet flott hus, og det han bød på er ennå ikke solgt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *