Tapsaversjon fører til høye prisantydninger. Slik unngår du å betale for mye.

Mange boligkjøpere har de siste årene har kjøpt bolig når markedet har vært på topp, ofte til langt over prisantydning.  Hva vil de gjøre nå hvis de tenker på å flytte igjen?

I dagens fallende marked er det to alternativer som benyttes:

Utsette salget eller sette en for høy prisantydning.

Dessverre kan frykten for tap føre til det siste alternativet.  Dette har noen forskere ved Oslo Housing Lab funnet ut.  Det er fordi vi lider av såkalt tapsaversjon, som kan beskrives ved at vi er mer redde for å tape en tusenlapp enn vi er glad for å tjene det samme beløpet.

Sannsynligvis vil dette fenomenet føre til at vi vil se at lageret av usolgte boliger øker fremover. Helt til selgerne må krype til korset og sette ned prisen til gjeldende markedsnivå.

Meglerne skal gi selgerne objektive råd om prisantydning, men de kan bli presset av selgers forventninger. Dette fører ofte til overprisede boliger, spesielt når prisene faller.

Hva bør du som kjøper være obs på i forhold til prisantydninger fremover?

  1. Ikke stol blindt på prisantydningen: Den er ofte ikke riktig markedspris.
  2. Din suksess som kjøper avhenger ikke av hvor mye du får kjøpt for sammenlignet med prisantydningen, men at du kjenner riktig markedsnivå og har en god strategi for budrunden.
  3. Gjør selvstendige vurderinger: Markedet endrer seg hele tiden og uten profesjonelle verktøy er det veldig vanskelig å få et riktig bilde.  Så få hjelp av en ekspert, meg for eksempel!

Måler du prisen kun i forhold til hvor mye selger har satt ned prisantydningen fra den først ble lagt ut i markedet,  kan du lett gå i fella.  Du tenker kanskje at du uansett ikke vil tape så mye hvis du kjøper i et nedadgående marked.  Det kan hende, men vi vet ikke hvor det ender og når det snur igjen.

Og, hvorfor gå glipp av en god investering når markedet gir deg muligheten?

Ta kontakt med meg, Boligdama, for hjelp med riktig pris og budstrategi. Det lønner seg!
Jeg har både verktøyene og markedskunnskapene som skal til.

LES OGSÅ:

Derfor må jeg snakke enda mer om meglers prisantydning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *