Dette bør du undersøke hvis du kjøper bolig med ildsted eller vedovn

Mange vil ha vedovn eller peis i leiligheten de skal kjøpe. Ikke minst på grunn høye strømpriser hvor vedfyring vil være et kostnadsbesparende supplement.  Og også kanskje for kosens skyld.

Vedovner finnes i mange eldre leiligheter, men som oftest ikke i helt nye bygg. Dette på grunn av miljøhensyn og kostnader. Dessuten er nyere bygg godt isolert og det er ikke nødvendig med vedfyring som supplement til elektrisitet eller fjernvarme. For kosens skyld kan det installeres biopeis eller lignende, som ikke krever pipeløp.

Hvis du vil kjøpe en eldre leilighet, eller et hus for den sakens skyld, med vedfyring, hva skal du undersøke omkring det ildstedet og pipa som allerede finnes der?

1
Sjekk tilstandsrapporten.
Ofte står det at det ikke er gjennomført kontroll eller feiing på en stund. Og takstmannen kan ikke gå god for om det hele virker som det skal. Sprekker i pipe vil som oftest bli omtalt. Står det at det er kontrollert nylig av branninspeksjon eller lignende er alt i orden. Hvis ikke ville jeg stilt spørsmål til megler, gjerne skriftlig, om ildstedet har vært i bruk av selgerne og virket som det skal.

2.
En annen viktig ting å bringe på det rene er om ovnen eller peisovnen er såkalt rentbrennende, det vil si av nyere type som forurenser langt mindre (opptil 80%).  Kjøper du en ny ovn vil den være av denne typen, da det ikke er lov til å selge de gammeldagse typene.

Men eldre boliger kan ha gamle ovner stående som ikke er rentbrennende.   I de store byene er det ønskelig å forby gammeldagse ovner for vedfyring. De siste par årene har det vært unntak for dette forbudet på grunn av høye strømpriser. Men vær klar over at forbudet kan tre i kraft når som helst igjen. Da må du innstille deg på å ikke fyre i ovnen eller kjøpe inn og installere en ny rentbrennende type. Med montering kan dette koste deg rundt kr 30.000 eller mer.

Jeg vil anbefale deg å sørge for å opprettholde muligheten for godkjent vedfyring hvis du kjøper en bolig med dette. Du kan spare penger, dessuten er det koooooselig😍

Og har du en miljøvennlig ovn som virker når du selger boligen, vil det påvirke prisen positivt👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *