Kan du stole på at alle forhold rundt en bolig og naboforholdene blir oppgitt ved boligsalget?

Nei det kan du ikke alltid. Noen forhold er omfattet av en juridisk gråsone. Det vil si at det ikke er soleklart at selger har plikt til å opplyse om det.

Særlig forhold som kan berøre kjøpere rent følelsesmessig og som ikke har direkte tilknytning til selve boligen. For eksempel at noen har dødd eller blitt drept i boligen, at naboen er en dømt forbryter eller at det «spøker» i huset.

Sannsynligvis må ikke dette opplyses. Det finnes en del dommer som peker i den retningen.

Er du litt sart i forhold til slike ting og skal kjøpe bolig er mitt beste råd å spørre megler eller selger om dette.  Gjerne skriftlig via e post for eksempel.  Dersom de kjenner til noe spesielt og ikke svarer på direkte spørsmål vil jeg anta at du stiller sterkere i en eventuell sak i ettertid.  De er forpliktet til å svare på direkte spørsmål dersom de vet noe.

Naboer eller styret i sameiet eller borettslaget vil kanskje også kjenne til saken hvis det har skjedd noe spesielt.

Støy fra naboer eller nabolag

Her er veldig mange sensitive. Og det kan være en faktor som lett overses på en kort visning.

Blir du lett plaget av støy utenfra eller fra naboer, vær ekstra obs på å lytte når du er på visning og still spørsmål.  Her kan du også lese årsberetning fra boligselskapet og se om det står noe spesielt om naboklager, innstramming av husordensregler med mer.  Og spør videre hvis du ser noe som gjør deg usikker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *