Forkjøpsrett i boligbyggelag, først og fremst OBOS er stadig gjenstand for debatt. Det er ikke rart, da det kan være både frustrerende og vanskelig å forstå hvordan dette fungerer.
For noen dager siden hadde Aftenposten et oppslag om en ung dame som mistet anledningen til å bruke sin forkjøpsrett . Fordi, da hun så boligen på finn.no, var forkjøpsretten allerede avklart og meldefristen hos OBOS var gått ut.
Dette er blitt møtt med ganske mange reaksjoner i sosiale media, de fleste rettet mot OBOS sin praksis og kommentarer om at de ikke tar vare på medlemmene sine.
Så enkel er ikke saken. Det er nemlig juridisk rom for en salgsmegler å be om avklaring av forkjøpsretten før den legges ut på finn.no. Selger må betale et høyere gebyr for denne avklaringen enn en vanlig avklaring etter budrunden. Bortsett fra det er det fritt frem. Og en del meglere og selgere ser det som en fordel å få avklart dette på forhånd slik at de kan skrive “forkjøpsrett avklart” i annonsen. Og muligens motta flere bud.
Som kommunikasjonsjefen i OBOS selv sier i artikkelen, så er ikke dette med forhåndsavklaring, noe OBOS ønsker skal praktiseres i stort monn, men det er lovlig.
Dette betyr at er du OBOS medlem, må du følge med på utlysningen i OBOS og ikke bare finn.no. Da fanger du også opp de boligene som blir forhåndsavklart. Det er mulig å sette opp søk slik at du blir varslet når det kommer en bolig som passer dine kriterier og sette deg opp som interessert i å benytte forkjøpsretten. Det er ikke bindende, men du må ha finansieringsbeviset klart. Når boligen er solgt og høyeste bud akseptert, får du tilbud om å tre inn i budet. Og du får selvsagt også anledning til å se boligen først.
I artikkelen sier hun som gikk glipp av boliger på forkjøpsrett, at OBOS medlemmer neppe vet om dette “smutthullet” som de kaller det. Det kan hende, det kan aldri bli nok informasjon.
Men på OBOS sine nettsider under fanen “Slik fungerer forkjøpsretten“ ligger en film som omhandler hele prosessen og alle måter forkjøpsrett avklares på, inkludert forhåndsavklaring.
Så, det må vel sies å ha blitt gjort en innsats fra OBOS på å informere medlemmene sine.
Dette med forkjøpsrett blir nødvendigvis komplisert. Det er en en medlemsrettighet som skal praktiseres i et fritt boligmarked. I tidligere tider tildelte OBOS boliger etter ansiennitet. Etter at prisreguleringen ble opphevet for flere tiår siden, ble det utarbeidet juridiske rammer og metoder for å praktisere dette hvor hensynet til både selgere, kjøpere og OBOS medlemmer skulle ivaretas. Og kanskje hadde også meglerbransjen et ord med i laget, hvem vet?
Forkjøpsretten blir underkommunisert
Et like stort problem som at OBOS medlemmer ikke vet om forhåndsavklaring, og at de må ha øynene rettet mot to steder for å utnytte medlemsfordelene sine fullt ut, er den generelle underkommuniseringen av forkjøpsrett når boliger selges.
Det blir aldri nevnt i annonsen at boligen har forkjøpsrett. Stort sett står det en setning om det i prospektet, men ikke alltid. Det snakkes veldig ofte minst mulig om det på visning, med mindre megler vet at noen med god ansiennitet har meldt seg. Da oppfordres det til å by høyt for å vinne over forkjøpsretten.
Forkjøpsretten føles nok som et forstyrrende element for salget for mange salgsmeglere. Man kan mene hva man vil om forkjøpsretten. Men den er der og kjøperne har krav på å få denne viktige opplysningen på et så tidlig tidspunkt som mulig.
Ikke for eksempel oppleve at de oppdager forkjøpsretten først når de får et brev dagen etter at de har vunnet budrunden:
“Gratulerer med kjøp av bolig. Den er din men, vi skal bare avklare forkjøpsretten først”.
Det er skikkelig nedtur. Men hadde risikoen for å miste boligen vært varslet på forhånd, på en enkel og klar måte, hadde skuffelsen vært langt enklere å bære.
Forkjøpsrett er en viktig faktor som påvirker salget. Både pris og interesse for boligen og om kjøperne ønsker å oppsøke visningen. Derfor bør det innføres klarere retningslinjer for kommunikasjon og behandling av denne.
Jeg har i dag sendt en henvendelse til Forbrukertilsynet og spurt om det er mulig å få inn et eksplisitt krav om å opplyse forkjøpsrett i Veilederen for markedsføring av bolig.
Og bedt om svar på hva vi kan gjøre hvis vi ser at informasjon om forkjøpsrett er utelatt eller svakt kommunisert i en bolig som er for salg.
Om jeg får noe svar, vites ikke. Men uten å prøve får vi aldri noen forbedringer.
Les også: Hvor lenge må jeg vente på forkjøpsretten
Har du fått noe avklaring?
Nei, det har jeg ikke takk for påminnelsen.
Får sjelden svar fra offentlige instanser dessverre. Skal purre