Vi går mot spennende og usikre tider i boligmarkedet. Boligpriser blir normalt påvirket av høyere renter. Nå spås det at renteøkningene muligens vil komme raskere enn tidligere varslet.
Så langt har ikke prisene blitt påvirket av at Norges Bank har varslet syv renteøkninger frem mot slutten av 2023 og at boliglånsrenten kan komme opp i 4%. Boligprisene økte, tross dette, mer enn forventet i mai måned. Prisene er nå 6,4% høyere enn for 12 måneder siden.
Tilbudet av boliger til salgs har vært relativt lavt i hele år og det har selvsagt påvirket prisene oppover så lenge etterspørselen har vært der. Og den har vært der, i høyeste grad. Boligene som har kommet ut på markedet er blitt solgt veldig raskt.
Hva kan vi forvente oss fremover og hvem skal vi tro på?
Finanstilsynet advarer mot høy gjeldsbelastning og et mulig fall i prisene hvis en del faktorer, som enda flere renteøkninger enn varslet, blir nødvendig. Det er jobben deres å advare mot finansiell ustabilitet. Derfor bør deres advarsler nok ses i lys av dette.
Statistisk Sentralbyrå har nylig oppjustert sine prognoser for norsk økonomi. Også de peker på behovet for renteøkninger for å stagge den rekordhøye prisstigningen. Ikke bare på strøm og drivstoff, men også mat og vanlige forbruksvarer. De anslår at renteøkningene vil skje noe raskere med fire økninger i 2022 og en i 2023. Da vil styringsrenten være oppe i 1,75%. Boliglånsrenten er normalt 1,5% høyere enn styringsrenten. Dersom SSB sin renteprognose til vil boliglånsrenten være 3,25 %. Noen økonomer mener dette anslaget er for lavt og at man bør regne med en boliglånsrente på 4%.
Hvor mye vil lånet koste meg når renten øker?
For deg som skal kjøpe bolig, eller allerede har boliglån, og som ønsker å beregne hvor mye låneutgiftene vil være om knappe to år, vil jeg anbefale å bruke det høyeste anslaget på 4%.
På nettet finner du boliglånskalkulatorer fra alle bankene.
Kalkulatoren viser at hvis du for eksempel låner 3,5 mill, vil det koste ca. kr 15.500 pr måned i dag (med 25 års avdragstid). Øker renten til 4% vil det samme lånet koste deg kr 18.500 pr måned. Det vil si en økning på kr 3.000 i måneden. Du vil få litt hjelp av skattefradraget på 22% på rentene, slik at netto økning blir 2.640, – pr måned.
Det antas at de fleste husholdninger som har boliglån vil klare å håndtere de varslede renteøkningene.
Men hvordan vil renteøkningene påvirke mulighetene til å få innvilget boliglån?
Boliglånsforskriften, som bankene er pliktige til å følge, fastslår at låntakerne skal stress testes for å tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng høyere enn det aktuelle rentenivået. Det vil medføre at når renten stiger, blir det vanskeligere å bestå denne stresstesten dersom samlet inntekt i husholdningen ikke er høy nok. Med andre ord, det kan bli vanskeligere for noen å få innvilget lån.
Det er vel litt av poenget egentlig. Hvis færre får tilgang til kreditt eller lånene som innvilges blir lavere enn i dag, vil etterspørselen synke. Noe som normalt vil føre til utflating eller lavere boligpriser.
Lavere priser vil være gunstig for de som skal inn på boligmarkedet for første gang. Men samtidig vil det nok bli mer krevende å få lån på grunn av kravet til betjeningsevne og inntekt.
For at ulikhetene mellom de som allerede er inne på boligmarkedet og de som ikke har klart det, ikke skal øke ytterligere, er vi avhengige av at boligprisene demper seg såpass mye at det utligner inntektskravene i boliglånsforskriften. Denne utfordringen er jeg i tvil om at markedet klarer alene.
Økte renter er ingen krise for deg eller boligmarkedet
En prognose er en forutsigelse om hva som kan komme til å skje, basert på visse forutsetninger. Det er ikke en fasit. Men for å ha noe å holde fast i enn så lenge, kan vi bruke prognosene for boligprisutvikling fra Statistisk Sentralbyrå.
De anslår en boligprisvekst på knappe fem prosent i år. Deretter legger SSB til grunn en gradvis avtagende boligprisvekst på årsbasis, på drøye tre prosent i 2023 til i underkant av én prosent i årene 2024 og 2025.
Svært få ønsker seg økte levekostnader. Og økte renter påvirker i høy grad norske husholdninger. Mer penger går til bokostnader og det må strammes inn på annet forbruk. Ingen tvil om at det føles ubehagelig for de fleste.
Det vi glemmer er at renten de siste årene har vært rekordlave. Før det hadde vi en veldig lang periode med ganske lave renter, rundt det nivået som vi vil komme opp til i løpet av 2023. Det er derfor mange boligeiere i dag som ikke er vant til særlig høye renter.
“Gamliser” som meg prater ofte om da renten var 14-15% på slutten av 1980-tallet. Det er den yngre generasjon, i alle fall mine barn, ganske lei av å høre på. En sunn reaksjon, for slike rentesatser er heller ikke normalt.
Vi må anta at boligmarkedet og prisene roer seg litt ned når rentene øker og tilgangen på kreditt blir noe mer krevende. Samlet sett behøver ikke dette være negativt. Hverken for deg som skal inn på boligmarkedet eller deg som ønsker å flytte til en annen bolig.
Et velfungerende marked med stabil moderat prisutvikling vil alltid være det beste, både for kjøper og selger. Fordi det gir forutsigbarhet og trygghet.
Leave a Reply