Derfor er kjøpekontrakten ikke så viktig ved boligkjøp

At kontrakten ikke er viktig høres ganske rart ut.  Men når det gjelder bolighandel er det faktisk sant.  Kort og godt fordi alle betingelser for kjøpet er fastsatt før kjøpekontrakten signeres.

Det er mange lover som regulerer dette.  Som du ikke behøver å kunne noe særlig om.

Men det du skal huske på er:

1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av bolig

2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger , kan budet
ikke kalles tilbake.

3. Når selger har akseptert budet er det inngått en bindende avtale.

Siden budet er bindende og aksept av dette medfører en bindende avtale, må boligen og salgsmaterialet undersøkes nøye FØR du gir budet.

Selger har plikt til å gi riktig informasjon om eiendommen og du som er kjøper har plikt til å undersøke både opplysningene og eiendommen.

Les mer her:  

DERFOR MÅ DU GJØRE JOBBEN FØR DU GIR BUD PÅ EN BOLIG

Gjelder både brukt og ny bolig

Disse reglene gjelder både når du kjøper brukt bolig eller en bolig som ikke er bygget enda (nybygg,prosjektbolig,bolig under oppføring).   Det er litt forskjellige måter å undersøke og gi bud på.  Men prinsippet om at bindende avtale er inngått når kjøpetilbud er akseptert av selger gjelder uansett.

Hvorfor skriver jeg om dette, som kanskje for mange er velkjent og innlysende?

Jo fordi mange kommer til meg og spør meg om å undersøke kjøpekontrakten.  De forstår kanskje at de har bundet seg til kjøpet, men tror at hvis jeg finner noe uavklart kan de gå tilbake til selger med dette.

Det er ikke mulig.  Med mindre selger eller megler ensidig har puttet noen nye betingelser inn i kontrakten som ikke var med i salgsmaterialet. Dette skjer aldri lenger da meglerne er veldresserte på dette punktet og kontraktene er veldig standariserte.  Kontrakten er en stadfestelse av avtalen som allerede er inngått ved budgivningen og klargjøring av hva som skjer hvis ikke selger og kjøper oppfyller avtalen.  Thats it!

Ingen angrerett og raske omsetninger hvor alt skal undersøkes på forhånd, er tøffe betingelser for kjøper.   Derfor er jeg boligkjøpsrådgiver og tilbyr meg å hjelpe kjøper så hen ikke kjøper katta i sekken.

Jeg får litt “vondt i magen” når folk kommer til meg ETTER at de har gitt bud og ber meg undersøke kjøpekontrakten.

Instinktivt tenker jeg:  Håper de har undersøkt alt salgsmaterialet og boligen på forhånd ?  Noen ganger har det skjedd, andre ganger ikke.

Er det ikke foretatt undersøkelser, er det egentlig bare å håpe på at de har flaks slik at de ikke får ubehagelige overraskelser i etterkant.

Flaks er kanskje ikke det man skal stole på når man kjøper noe til mange millioner.

Eller hva tenker du ?

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *