Boligsommeren 2020 nesten slutt – hva kan vi forvente oss til høsten?

Da har vi rundet august og sommeren er snart slutt.  Håper du har hatt en fin sommer tross uvanlige tilstander og en del dårlig vær.  Kanskje har du i likhet med 6.821 andre brukt sommeren til å kjøpe bolig?  Det er nemlig solgt 45% flere boliger enn normalt denne sommeren.

Den høye aktiviteten er sannsynligvis en Korona effekt fordi så mange flere har vært hjemme i Norge i ferien, og fordi tilbudet har vært bra.  Både av boliger som ble lagt ut før sommerferien og boliger lagt ut i løpet av juli.   Dermed har det vært et godt og balansert marked både for kjøpere og selgere gjennom hele sommeren.

Mange kjøpere ønsker bistand med boligkjøpet

Som boligkjøpsrådgiver har jeg også merket dette i form av økte henvendelser fra folk som enten har stått midt oppe i et kjøp eller som ønsker hjelp til hele boligkjøpsprosessen fremover.  Da er det bare å stå på og hjelpe folk med det de trenger enten jeg har vært på egen hytte eller på besøk hos andre.  Ingen sak det i vår digitale tidsalder.  Med korona krisen er vi blitt enda flinkere til å kommunisere på ulike plattformer, og det har kommet godt med.

Noen kjøp har det også blitt i løpet av juli.  For eksempel har far kjøpt bolig til studentsønn i Tr.heim, en god kunde med startlån fra Husbanken kom endelig havn med leilighet og et entusiastisk ungt par fikk kjøpt sin første leilighet i Oslo.  Det har vært fart i markedet og budrunde på de fleste av boligene.  Markedet har vært både aktivt og selektivt.  Statistikken forteller om noe lenger omsetningshastighet enn i fjor.  Trolig fordi det er blitt solgt noen “hengere” som har ligget ute en stund og påvirket statistikken.  Det er blitt lagt ut langt flere boliger i juli i år enn tidligere i år, og mange av disse er blitt solgt innen kort tid.

Mindre tilbud er et faresignal

Fremdeles er markedet relativt balansert hva gjelder forholdet mellom tilbud og etterspørsel.  Men det er et lite faresignal at tilbudet av boliger som er til salgs ligger noe under gjennomsnittet for de siste 3 årene.  Mindre tilbud fører nesten alltid til økte priser og et press i markedet, noe som ikke kommer kjøperne til gode.

La oss håpe at den gode trenden fra juli, ved at selgerne legger ut mange boliger for salg fortsetter slik at vi slipper et tilbudsunderskudd.  Eiendom Norge som er ansvarlig for den største boligprisstatistikken i Norge, spår en moderat prisutvikling for resten av året.  Det håper jeg slår til, da prisveksten de siste 12 måneder har vært på hele 5% på landsbasis og 5,6% i Oslo.

Skal du kjøpe – følg prisutviklingen tett !

Har du planer om å kjøpe råder jeg deg til å følge utviklingen tett der du har lyst til å kjøpe.  Ikke vent for lenge med å sette igang prosessen i tilfelle tilbudet skulle bli dårligere og prisene øker enda mer.

Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål om boligkjøp og boligpriser eller trenger hjelp til boligkjøpet.

Nyt de siste sommer dagene – det kommer sikkert noen flere 🙂

Vennlig hilsen
Boligdama
Trude Larsen
T: 950 37 330 – e.post:  trude.larsen@boligkjopsradgiver.no

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *