«Ta med en bygningskyndig på visning» er et råd som ofte gis fra forbrukerhold. Og i enkelte salgsoppgaver blir det sågar oppfordret til dette. Allikevel gjøres det svært sjelden. Kanskje fordi boligsalget går raskt unna og fordi de fleste ikke enten ikke ser behovet for dette eller har kontakt med bygningskyndige fagfolk til daglig.
Kjøpers undersøkelsesplikt
Undersøkelser viser at det dagens boligkjøpere er aller mest usikre på er å å vurdere boligens tekniske tilstand. Praksis viser også at mange boligkjøpere sitter igjen med store utgifter etter å ha oppdaget feil og mangler, og 1 av 4 boligsalg ender i konflikt. Selv om selger og megler har et stort ansvar for å gi riktige opplysninger, påhviler det også kjøper et stort ansvar gjennom den såkalte undersøkelsesplikten. Dersom du er i kjøpsposisjon bør du stille deg selv spørsmålet hvorvidt du selv er i stand til å vurdere tilstanden eller om boligsalgsrapporten som følger salgsoppgaven gir deg tilstrekkelig opplysninger for at du skal føle deg trygg.
Kjøpers ansvar og undersøkelsesplikt fremgår av avhendingsloven
Hva kan en bygningskyndig fagperson tilføre deg som kjøper?
Jeg har spurt vår samarbeidspartner Aleksander Røv AS – takst og kontroll, om hva han mener en taktsmann som er engasjert av kjøper kan tilføre av ekstra trygghet. Og hvordan han går frem når han skal være med kjøper på visning.
“Jeg pleier å be om at det blir arrangert en privatvisning og blir med kjøper på denne slik at vi kan gjennomgå boligen i ro og fred. Vi tar gjerne utgangspunkt i boligsalgsrapporten eller tilstandsrapporten dersom dette foreligger, og går igjennom boliges bygningsdeler. I en rapport utført av en takstmann vil boligen allerede være gjennomgått og beskrevet, og min kunde, den potensielle kjøperen, får forklart tilstanden og de tingene jeg ser både av positive og negative ting. Kanskje oppdager vi ting i rapporten som burde undersøkes nærmere og følges opp etter gjennomgangen. Jeg lager ikke en egen rapport, poenget er selve gjennomgangen og at kjøper skal være bevisst på hvordan tilstanden er før han/hun eventuelt gir bud på boligen.
Har du inntrykk av at folk blir skremt fra å kjøpe boligen etter en gjennomgang dersom det dukker opp negative ting?
“Nei, men de blir bedre i stand til å vurdere sin egen risiko og hvilke oppgraderingsbehov som er nødvendige på kort og noe lengre sikt. Min erfaring er at det er nettopp en slik gjennomgang som må til for enkelte, for å faktisk tørre å legge inn bud i den aktuelle boligen.
Ikke nødvendig for alle boliger
Andelen som tar med en bygningskyndig på visning er økende.
Dersom du lurer på om du skal ta med deg en bygningskyndig på en aktuell visning vil jeg anbefale at du gjør følgende vurdering:
- Hvor stor og oversiktlig er boligen, en liten bolig er lettere å vurdere enn en enebolig med kjeller og andre ulumskheter
- Hva sier boligsalgsrapporten om tilstandsgradene? Er det stort sett tilstandsgrad 1 er det en stor mulighet for at boligen er i god stand og at ting ikke bør undersøkes nærmere av en fagmann.
- Følg magefølelsen og ditt eget behov for trygghet. Det er ikke galt å bruke noen få ekstra kroner på å minske din egen risiko når du gjør et av livets største investeringer.
Som boligkjøpsrådgiver slår jeg alltid et slag for fagekspertisen. Boligmarkedet er ikke for amatører, det gjelder også på det bygningstekniske området. Og bruker du gode rådgivere når du føler behov for det, vil du aldri angre.
Les om våre tilleggstjenester her.
Leave a Reply